Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Αποσύρθηκαν οι μελέτες για τις περιοχές Natura από το πολυνομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

Στην απόσυρση των άρθρων για τις περιοχές Natura και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), καθώς και δύο ρυθμίσεων για τα όρια των παραδοσιακών οικισμών και την «αναγνώριση» των οδών θα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από σχετική απόφαση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες. 

Έτσι, μπαίνει και επίσημα στον “πάγο” η υπόθεση των περιοχών Natura η οποία ταλαιπώρησε τα νησιά των Κυκλάδων το προηγούμενο διάστημα., 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων έγινε με παρέμβαση του πρωθυπουργού και σε αυτό συνετέλεσε η οργανωμένη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. 

Τα άρθρα που αποσύρθηκαν:

• Καταργούσαν την υποχρέωση οι ΕΠΜ να καταλήγουν στον ορισμό χρήσεων γης (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για «αποδέσμευση των ζωνών προστασίας από τις γενικές χρήσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού»).

• Οριζαν ότι οι υφιστάμενες δραστηριότητες μένουν ως έχουν και όσες έχουν αδειοδοτηθεί μπορεί να υλοποιηθούν, ανεξάρτητα με το αν έχουν επιπτώσεις στην ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

• Εδιναν τη δυνατότητα οι ζώνες στις οποίες θα χωρίζεται μια προστατευόμενη περιοχή (λ.χ. απόλυτης προστασίας, προστασίας της φύσης) να χωρίζονται σε «υπο-ζώνες».

• Υποχρέωναν τον μελετητή των ΕΠΜ να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες δραστηριότητες, την εξυπηρέτηση των λειτουργιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολεοδομικό ή οικιστικό χαρακτήρα περιοχών, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, καθώς και «τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, και τις περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες». Ολοι αυτοί οι παράγοντες δεν σχετίζονται με την προστασία ειδών και οικοτόπων.

• Εδιναν δικαίωμα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφασή του (αντί για προεδρικό διάταγμα) να «διορθώνει» τα όρια οικισμών. Επρόκειτο για μια ρύθμιση, η οποία «φωτογράφιζε» τη γνωστή υπόθεση στο Πάπιγκο.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura στα νησιά  Σύρος, Μύκονος, Άνδρος, Τήνος, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος, εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαβούλευση έως και 30 Απριλίου, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν τελικά θα προχωρήσουν. Σε περίπτωση που επανέλθουν, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν πρόκειται να γίνει με το ίδιο σκεπτικό και περιεχόμενο που παρουσιάστηκαν πριν μερικούς μήνες και προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο “Στα σκαριά” βρίσκεται νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο, σύμφωνα με το bizness.gr Το έργο αφορά...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Εκδήλωση με θέμα “Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό” Διαβάστε τι αναφέρει η πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, για την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδές ασθενών από Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη Τη Mεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μήλος: Βλάβη σε ιστιοφόρο σκάφος και παροχή βοήθειας από το Λιμενικό Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή της Μήλου από το Ενιαίο...