Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Καύσωνας: Στα ύψη η κατανάλωση ρεύματος υπό την απειλή του μπλακ άουτ – Αντέχουν οι Κυκλάδες

Συναγερμό έχουν σημάνει στην κρατική μηχανή οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, με το βλέμμα να είναι στραμμένο και στην αυξημένη ζήτηση ρεύματος με κινδύνους για μπλακ άουτ που μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν έχει συμβεί. 

Οι επόμενες ώρες παραμένουν κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το newsit.gr, η ζήτηση χθες το μεσημέρι κατέγραψε ήδη ρεκόρ δεκαετίας (πάνω από 11.000 μεγαβάτ) και ο παρατεταμένος καύσωνας – ο χειρότερος από το 1987 – δεν αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για αποσυμπίεση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω τουριστικής περιόδου, και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα περίπου 3 εκατ. τουρίστες, η ζήτηση ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερη, με αυξημένο κίνδυνο να μην αντέξει την πίεση το σύστημα ηλεκτροδότησης. 

Πάντως, μέχρι στιγμής, στα νησιά των Κυκλάδων τα οποία “βουλιάζουν” από κόσμο λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ για σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες κάποιες μικρές διακοπές ρεύματος μόνο στη Νάξο. 

Συστάσεις στους καταναλωτές για «οικονομία» στο ρεύμα

Οι προτάσεις προς τους καταναλωτές ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι:

– Να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σταθερά στους 26 βαθμούς και να μη χρησιμοποιείται αν και εφόσον δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

– Να κλείνουν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ειδικά το βράδυ, μεταξύ 19:00 και 22:00.

– Να κλείνουν τα φώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην ανάβουν όσα δεν είναι απαραίτητα τις βραδινές ώρες.

– Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα:

-Είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες φυσικού αερίου.

-Είναι διαθέσιμες οι λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V. Από το Σάββατο, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.

-Είναι διαθέσιμες οι διασυνδέσεις, με γειτονικές χώρες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.

-Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

-Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.

-Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.

-Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα, ενώ έχουν ανακληθεί άδειες…

-Η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν εμπνέει καμία ανησυχία, δηλώνουν αρμόδιες πηγές, καθώς οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε η Μάγδα Φύσσα, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή Prime, αναφέροντας ότι έμαθε για την απόφαση...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την απόκτηση από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη», ήταν το σχόλιο της Μάγδας Φύσσα για το θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μιλώντας η κ.Φύσσα στην ΕΡΤ, ανέφερε...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα πρόσφερε, όπως και πέρσι, πασχαλινά δώρα σε παιδιά που μένουν αυτό το διάστημα σε...