Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: 30 πρατήρια υγρών καυσίμων στο “Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων”

Σε 30 ανέρχονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων από νησιά των Κυκλάδων τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρατήρια που λειτουργούν στα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων».

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη 2η φάση του μέτρου ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου μετά από σχετική απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής. Συγκεκριμένα η καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι η Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.

Αναλυτικότερα, στις Κυκλάδες στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμο έχουν ενταχθεί πρατήρια υγρών καυσίμων από τα παρακάτω νησιά:

*Αμοργός 2

*Ανάφη 1

*Αντίπαρος 2

*Ίος 3

*Κέα 4

*Κίμωλος 1

*Κουφονήσια 1

*Κύθνος 3

*Μήλος 5

*Σέριφος 1

*Σίκινος 1

*Σίφνος 3

*Σχοινούσα 1

*Φολέγανδρος 2

Σημειώνεται ότι υποβάλλονται μόνο τα παραστατικά της συγκεκριμένης περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση, από 1-7-2022 έως και 31-12-2022 και δεν δύναται τα παραστατικά της 1ης Φάσης Χρηματοδότης να υποβληθούν στην περίοδο της παρούσας Φάσης (2ης).

Σύμφωνα με το ν. 4832/2021, «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου.» (ΦΕΚ Α’ 172) όπως ισχύει, προβλέπεται η καταβολή του

Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) για την προμήθεια των επιλέξιμων υγρών καυσίμων, απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝΕ).
Το μέτρο, με την απευθείας καταβολή του (ΑΝΗΚΟ) στους δικαιούχους, εφαρμόζεται πιλοτικά από την 1 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την αριθμ. 3201/2022 KYA «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022» (ΦΕΚ Β’ 5657), το μέτρο εφαρμόζεται στα ακόλουθα νησιά:

Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ελαφόνησο, Ιθάκη, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Παξούς, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη,

Σχοινούσα, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά Από 07/12/2022 το μέτρο επεκτείνεται στα νησιά: Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδο, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνο, Κίναρο, Λέβιθα, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Οθωνοί, Οινούσσες, Τέλενδο και Ψέριμο Το μέτρο αφορά στα ακόλουθα επιλέξιμα υγρά καύσιμα: Όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης, όλοι οι τύποι πετρελαίου κίνησης, Πετρέλαιο θέρμανσης, Υγραέριο κίνησης (Autogas).

Οι κάτοχοι ΜΑΝ και ΜΑΝΕ των ανωτέρω νησιών, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του μέτρου, θα πρέπει πρώτα να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα και να αποδεχθούν τους όρους συμμετοχής στη δράση του Μ.Ι. Καυσίμων. Τα στοιχεία των αποδείξεων αγοράς υγρών καυσίμων των δικαιούχων καταχωρούνται αυτόματα από τους πρατηριούχους κατά την προμήθεια των καυσίμων, με την επίδειξη του ΜΑΝ ή του ΜΑΝΕ.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η καταχώριση των αποδείξεων από τους πρατηριούχους, οι ωφελούμενοι μπορούν να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα της δράσης χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια που έχουν στο TaxisNet, και να καταχωρούν τα στοιχεία των αποδείξεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την έκδοσή τους.

Οι δικαιούχοι της δράσης οφείλουν να κάνουν χρήση των καυσίμων που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους, επιδεικνύοντας το ΜΑΝ/ΜΑΝΕ σε κάθε αγορά επιλέξιμων καυσίμων και μόνο για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, σκάφη, μηχανήματα, οικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Στα πρατήρια με την ειδική ένδειξη υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καταχώρισης των παραστατικών προμήθειας επιλέξιμων καυσίμων από τους πρατηριούχους. Σε οποιοδήποτε άλλο πρατήριο χωρίς την ειδική ένδειξη, που λειτουργεί σε ένα από τα παραπάνω νησιά, οι δικαιούχοι του μέτρου έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα επιλέξιμα καύσιμα με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα καταχωρούν οι ίδιοι τα στοιχεία των παραστατικών τους μόνο μέσα από τον λογαριασμό τους στην εφαρμογή.

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εθελοντών που ανάβουν τις φωτιές την Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο Ο Δήμος Θήρας, η Κοινότητα Πύργου Καλλίστης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κύθνος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμαρχος Αμοργού: «Το μήνυμα Αγάπης και το Αναστάσιμο Φως να πλημμυρίσει τις ζωές όλων» Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Αμοργού κ. Ελ. Καραΐσκου, για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Πασχαλινές ευχές του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά Συνδημότες και επισκέπτες του ευλογημένου νησιού  Ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , οι Πρόεδροι & οι...