Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Διαβούλευση έως τις 27 Νοεμβρίου – Κίνητρα στους πολίτες για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Έως τις 27 Νοεμβρίου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Το ελάχιστο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων θα κυμαίνεται από 10.920 ευρώ και θα φτάνει έως τα 50.000 ευρώ, με στόχο στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024, παρά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος από 25% έως και 50%.

Ο περιορισμός της χρήσης μετρητών, η ψηφιοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες και την εφορία και η εφαρμογή τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι μεταξύ των βασικών όπλων που θα χρησιμοποιήσει το οικονομικό επιτελείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνουν άμεσα σε διαβούλευση με φορείς της αγοράς, προκειμένου να διερευνηθεί το περιθώριο αλλαγών μέχρι να έρθει το τελικό κείμενο στη Βουλή.

O υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Nίκος Παπαθανάσης αναφέρει: «Μέσω της διαβούλευσης οι όποιες σημειακές παρεμβάσεις».

Για την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη κάποιες εξαιρέσεις, όπως η πλήρης απαλλαγή για τα πρώτα 3 χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας καθώς και για επαγγελματίες που έχουν αναπηρία πάνω από 80%. Ούτως ή άλλως το τεκμήριο είναι μαχητό σε πολλές περιπτώσεις, όπως οι φορολογούμενοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική, έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, είναι φυλακισμένοι, ή βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή λοχεία. Για όσους επαγγελματίες δηλώσουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό επίπεδο, τότε μειώνεται στο μισό το τέλος επιτηδεύματος.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας, αναφέρει ότι είναι: «Οριζόντιος τρόπος φορολόγησης, αλλά σίγουρα θετικό ότι έχουμε μείωση του τέλους επιτηδεύματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει ισοπέδωση και τιμωρία για όλους. Δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες φοροφυγάδες».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κωφεύει απέναντι στις καθολικές αντιδράσεις των επαγγελματικών ενώσεων υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη οικονομικών Νίκο Παππά να επισημαίνει: «Επιλέγει τη στοχοποίηση της μεσαίας τάξης με την οριζόντια φορολόγηση επί δικαίων και αδίκων, χωρίς να χτυπάει τη φοροδιαφυγή και τα “μεγάλα ψάρια”».

«Η Ελληνική Λύση ζητά μια δίκαιη λύση για όλους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές και για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Καταρχάς επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί των εσόδων και τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση από 0,5 έως και 10 ευρώ την ημέρα ανάλογα την περίοδο του έτους και την κατηγορία του καταλύματος. Επίσης, υπό προϋποθέσεις, θα θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα η εκμετάλλευση περισσοτέρων των δύο ακινήτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Με στόχο τον περιορισμό χρήσης μετρητών, ώστε να έρθει στην επιφάνεια το μαύρο χρήμα, κάθε αγοραπωλησία ακινήτου, για να θεωρείται νόμιμη, θα πρέπει το τίμημα να έχει καταβληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, σε περίπτωση που οι πολίτες χρησιμοποιήσουν μετρητά πάνω από 500 ευρώ σε κάποια συναλλαγή τους, το πρόστιμο αυξάνεται και φτάνει στο διπλάσιο του ποσού.

Κίνητρα στους πολίτες

Το νομοσχέδιο προβλέπει ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για να συμβάλλουν στην μάχη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Εκπτώσεις για να ζητούνται αποδείξεις από οικοδομικές εργασίες αλλά και bonus έως και 3000 ευρώ για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πλαστών αποδείξεων.

Επιβράβευση επώνυμων καταγγελιών (μέσω του e-apodixi)

Δεκαπλάσιο ποσό της απόδειξης

Ελάχιστο ποσό: 100 ευρώ

Μέγιστο ποσό: 3000 ευρώ

Το bonus είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο

Πρόστιμα για «πειραγμένες» ταμειακές

Έως 100.000 €

Ανακαινίσεις κτηρίων με απόδειξη

Έκπτωση φόρου για εργασίες και υλικά

Έκπτωση από το εισόδημα: 16.000 ευρώ εντός 5ετίας

Αφορά δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα από 2.700 κρούσματα κοκκύτη έχουν αναφερθεί σε όλη την Αγγλία μέχρι στιγμής το 2024. Υπερτριπλάσια κρούσματα τους 4 πρώτους μήνες του 2024, σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το τι περιμένουμε από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανάλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Νίκος Μελέτης....

ΕΛΛΑΔΑ

Η οργή των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών από τη φωτιά στο Μάτι ξεχελίζει, μετά την ήπια δικαστική απόφαση και συνεχίζουν να ζητούν...

ΔΙΕΘΝΗ

Απομένει ακριβώς ένας μήνας έως τις Ευρωεκλογές και σήμερα γιορτάζεται στις χώρες – μέλη της Ένωσης, η ημέρα της Ευρώπης, με τις προκλήσεις να...