Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Σχεδιάζει να αυξήσει κατά 4% τον κατώτατο μισθό

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει κατά 4% τον κατώτατο μισθό, το 2024, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από την αρχική πρόταση του 3,5% από τους εργοδότες, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους εργοδότες για την αύξηση και μια συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Ο χαμηλότερος από το αναμενόμενο ετήσιος πληθωρισμός του 3,2% τον Νοέμβριο μετρίασε την πίεση στους μισθούς στην Ισπανία, η οποία αύξησε τον κατώτατο μισθό το 2023 κατά 8% για έναν μηνιαίο μισθό 1.259 ευρώ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν ήδη συμφωνήσει για μια αύξηση 3% σε όλους τους μισθούς για το 2024, με ένα επιπλέον 1% εάν ο πληθωρισμός το 2023 ανερχόταν άνω του 3%.

Σε μια ανακοίνωση χθες, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,8% τον επόμενο χρόνο, σε αντιστοιχία με την μέση ετήσια αύξηση 3,8% του πληθωρισμού έως τον Νοέμβριου του 2023.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, που ορκίστηκε πρόσφατα, είναι διχασμένη για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συστήματος επιδομάτων ανεργίας, έναν όρο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκταμίευση των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ισπανία στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης για τη μετά-covid εποχή.

Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας, που ηγείται επίσης του κόμματος Sumar, ενός ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, θέλει την αύξηση των επιδομάτων για τους άνεργους, ενώ η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τάσσεται υπέρ της μείωσης.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές καθώς εκπνέει τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου....

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...