Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2024: Έμφαση στην ενίσχυση των εισοδημάτων – Τα οικονομικά μεγέθη και οι προβλέψεις

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων που είχαν εξαγγελθεί, πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Από την 1η Ιανουαρίου περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα, ενώ ενισχύονται και τα επιδόματα ευθύνης κατά 30%.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν παιδιά, θα λάβουν πρόσθετες απολαβές από 20 έως 50 ευρώ τον μήνα λόγω αναπροσαρμογής των οικογενειακών επιδομάτων.

Προβλέπεται επίσης η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τους εργαζόμενους με παιδιά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και το όφελος κυμαίνεται από 90 έως 220 ευρώ κατ’ έτος, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του φόρου. Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά κι ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το 2023 θα έχει φόρο 2.360, ενώ το 2024 θα έχει φόρο 2.140. Δηλαδή θα έχει μείωση 220 ευρώ.

Αυξημένες συντάξεις κατά 3% θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες 1,8 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται στην αγορά εργασίας. Υπάρχει το πάγωμα των τριετιών που αίρεται για τους μισθωτούς.

Τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ.

Οικονομικά μεγέθη και προβλέψεις

Ως προς το πού βάζει τον πήχη στα οικονομικά μεγέθη ο προϋπολογισμός, το τρίπτυχο αφορά σε:

  • ανάπτυξη 2,9% το νέο χρόνο
  • αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος
  • μείωση του χρέους

Το 2,9% στηρίζεται σε μία πρόβλεψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η ιδιωτική κατανάλωση μέσα στο 2024 σε ποσοστό 1,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δριμεία κριτική και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι είναι «μεγάλη ντροπή και αδικία» το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός...

ΕΛΛΑΔΑ

H διάρρηξη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καταγγέλθηκε χθες βράδυ στις αστυνομικές αρχές από τον διευθυντή εκλογών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία...

ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερότητα ή περιπέτειες το δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός ενόψει ευρωεκλογών κάνοντας λόγο για κρίσιμη αναμέτρηση και αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή ατζέντα: Μεταναστευτικό Νέο Ταμείο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Δημήτρη Καλλιάνου και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του. Ωστόσο διευκρινίζει...