Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις στις ευρωαγορές – Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Σε εγχώριο επίπεδο, με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική που κατατέθηκε στη Βουλή από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδρά συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι επενδύσεις χάρη στους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ικανό για μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας. Προσθέτει ότι απαιτούνται δράσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των δικαστών, καθώς και των συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφορικής στα δικαστήρια, και μέσω της υιοθέτησης νομοθεσίας για την παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης των δικαστικών υπαλλήλων και την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη για όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης.

Ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία και το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει σε 4,1%, από 9,3% το 2022. Επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026. Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2023, διαμορφώθηκε σε 7,11 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,12%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,05%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,32%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,24%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,72%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 80 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1301,81 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,26%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 1,98%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 bps στο 3,60%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 2,92% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,06%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν εκ νέου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,47%, στα 75,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,35%, βρίσκεται στα $ 80,30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδηη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ υποχωρεί σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0945 δολ./ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δύο ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία που είναι 30η Απριλίου, όπου και ουσιαστικά ολοκληρώνεται το έργο της διασύνδεσης, υπάρχουν περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επίσπευση των ερευνών γύρω από το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία στο δυστύχημα των Τεμπών ζητά με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου και...

ΔΙΕΘΝΗ

Νέο βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους δημοσιοποιεί η Χαμάς. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει η επιχείρηση στην Ράφα μπορεί να αναβληθεί...