Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Κατω απο 25.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις – Στις 11.000 οι επικουρικές που εκδόθηκαν σε μία ημέρα

Σε άλλη εποχή έχει περάσει ο ΕΦΚΑ με τις εκκρεμείς συντάξεις να αποτελούν σχεδόν παρελθόν.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία των δυο προηγούμενων υπουργών Εργασίας κκ Ι.Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη με θέμα «e- ΕΦΚΑ: Απολογισμός και όραμα – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» μέσα σε μια μέρα από του μόλις προχθές ψηφισμενου νόμου 5078 εκδόθηκαν 11.000 επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Οι συντάξεις αυτές θα πληρωθούν τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διοικητή του e ΕΦΚΑ Αλεξάνδρου Βαρβερη οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μειώθηκαν κάτω από 25.000 καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. . Πρόκειται κατά βάση για ιδιαίτερα προβληματικες υποθέσεις με δυσκολίες στην τεκμηρίωση δικαιώματος σύνταξης.

Ο κ Βαρβέρης παρουσιάζοντας τις δράσεις για την επόμενη μέρα του Φορέα παρουσίασε πέντε πυλώνες της νέας εποχής.

1. Μείωση των εκκρεμών συντάξεων μέσα από τις διαδικασίες αυτοματοποιησης των υπηρεσιών .

2. Εισήγηση για νομοθετικές αλλαγές

3. Ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα από το Ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα οδηγήσει στην πραγματική ενοποίηση του Οργανισμού και στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων και φυσικά την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου για τα χρόνια πριν το 2002.

4. Προσωποποιημένη πληροφόρηση του ασφαλισμένου όπως η ενημέρωση λίγους μήνες πριν την συνταξιοδότηση.

5. Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης με αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας “ως ένα περιπετειωδες ταξίδι που έφτασε σε ασφαλές λιμάνι.” Επεσήμανε ότι έγινε κοινωνική πολιτική στη πράξη καθώς επί των ημερών του ,σε 2,5 χρόνια, εκδόθηκαν 590.000 συντάξεις.

Τις βάσεις ωστόσο της νέας εποχής έβαλε ο Ιωάννης Βρούτσης ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε σε μια χαοτική κατάσταση που παρελαβε εχοντας να διαχειριστεί πάνω από 1 εκατομμύριο διαφορετικούς φακέλους και στην πρώτη ψηφιακή προσπάθεια απεικόνισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με το Πληροφοριακό Σύστημα, “Ήλιος”

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι το θέμα των εκκρεμών συντάξεων έχει λυθεί πρακτικά προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

Ο ΕΦΚΑ της νέας εποχής δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά πολύπλευρα και όλους τους εργαζόμενους ανέφερε στην τοποθέτηση τοποθέτηση του ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας Βασίλειος Σπανακης.

Πάντως πέραν του στοιχήματος της ψηφιακής μετάβασης το υπουργείο Εργασίας όπως ανέφερε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιαδης προσπαθεί να συμβάλει και στη συντόμευση απονομής της δικαιοσύνης αφού οι μισές υποθέσεις στα Πρωτοδικεία της χώρας σχετίζονται με υποθέσεις που αφορούν τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο 2024 θα υπάρξει διέξοδος στο συγκεκριμένο θέμα καθώς υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνολικά 1.208.661.888 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.799.517 δικαιούχους, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ρυθμό της επικαιρότητας» με...

ΕΛΛΑΔΑ

Με τον χθεσινό μαραθώνιο να διαρκεί 15 ώρες, συνεχίζονται από το πρωί οι απολογίες και των τελευταίων συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη συνοριακή πόλη Ράφα...