Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα κατηγορία για πολύτεκνους ανοίγει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Μια νέα κατηγορία δημιουργήθηκε στον τομέα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) για την ηλεκτρική ενέργεια, με στόχο τη σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες.

Για να ενταχθούν σε αυτή την ειδική χρέωση, ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα είναι διαθέσιμη από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο των προηγούμενων μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση εισάγει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ Γ – Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων. Στο πλαίσιο αυτού του τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα.

Ειδικότερα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία.
Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και τους επιχειρηματίες – εμπόρους να είναι...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα αναζητήσει τρόπους για να παρακάμψει τις παράνομες κυρώσεις –όπως τις χαρακτηρίζει–που επιβάλλει η ΕΕ επί των επιχειρήσεών της του υγροποιημένου φυσικού...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να μην διέταξε τον φόνο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο...

ΔΙΕΘΝΗ

Δριμεία κριτική και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι είναι «μεγάλη ντροπή και αδικία» το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός...