Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στις άδειες λειτουργίας Αirbnb σε δημοφιλή νησιά

Νέα ανατροπή στα Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σχεδιάζει να βάλει πλαφόν στις άδειες λειτουργίας τους σε δημοφιλή νησιά και το όριο, μάλιστα, θα το ορίζουν οι ξενοδόχοι.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για το Χωροταξικό, τα υπουργεία Τουρισμού και Ενέργειας προωθούν διάταξη που θα επιβάλει ποσόστωση στον αριθμό των κλινών που θα μπορούν να διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση στις λεγόμενες «κορεσμένες περιοχές». Το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται σε σχέση με τις ξενοδοχειακές κλίνες στο νησί. Και όχι μόνο αυτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για περιορισμούς και στη χρονική διάρκεια, δηλαδή τις συνολικές ημέρες -ανά έτος- που θα μπορούν να ενοικιάζονται, ενώ υπάρχει και πρόταση να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες των Airbnb, σε αυτές τις περιοχές, να παίρνουν και ειδική πιστοποίηση από τους τουριστικούς φορείς.

Ελεγχος

Ειδικότερα, η εν λόγω νομοθετική διάταξη θα επιβάλει ρυθμίσεις για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που -σε κάποιον βαθμό- τις εξισώνει με την «κοινή» τουριστική δραστηριότητα. Προβλέπει, κατ’ αρχάς, ότι όλες οι μορφές παροχής διανυκτέρευσης πρέπει να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και να διαθέτουν σήμα του υπουργείου Τουρισμού. Στην αρχική της μορφή η διάταξη προέβλεπε χρονικό όριο 30 ημερών/έτος στις περιοχές ελέγχου (τις κορεσμένες) και τις 60 ημέρες στις ανεπτυγμένες περιοχές και σε όλα τα νησιά πλην Εύβοιας και Κρήτης. Η διάταξη αυτή αποσύρθηκε χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επανέλθει! Αυτό που παραμένει είναι το εξής: στις κορεσμένες και τις ανεπτυγμένες περιοχές να επιβληθεί όριο στον αριθμό των αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων, ως ποσοστό των κλινών που υπάρχουν ήδη στα ξενοδοχεία κάθε δημοτικής ενότητας.

Ο διαχωρισμός των επιχειρηματικών Airbnb από τα «ιδιωτικά» φαίνεται πως δεν ήταν η μόνη παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία που επιδιώκει η κυβέρνηση στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. Με το νέο Χωροταξικό επιχειρεί να βάλει πλαφόν τόσο στις κορεσμένες περιοχές όσο και στις ανεπτυγμένες.

Εάν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση, τότε θα έρθουν τα πάνω κάτω στις εξής περιοχές: Παραλία Πιερίας, Σκιάθος, Κέρκυρα (κοντά στην πόλη), Ζάκυνθος (Δημοτικές Ενότητες Ζακυνθίων, Αρκαδίων και Λαγανά), Ερμούπολη, Σαντορίνη, ανατολική Κως, Μύκονος, Ρόδος (Αφάντου, Ιαλυσός, Καλλιθέα), νότια Τήνος, Μάλια και Χερσόνησος Ηρακλείου και Νέα Κυδωνία Χανίων.

Η υπόθεση του πλαφόν ξεκίνησε από το υπουργείο Τουρισμού, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των Airbnb και τους ξενοδόχους. Η συνέχεια δίνεται στο υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ετοιμάζει το νομοσχέδιο και μιλάει διπλωματικά για «μια ευρύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία». Η μόνη… αντίσταση έρχεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δεν φαίνεται διατεθειμένο να ανοίξει νέο μέτωπο τόσο με τις πλατφόρμες (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) όσο και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ τονίζουν με νόημα πως «αν υπάρχει ανάγκη επιβολής πλαφόν σε κάποιες περιοχές, αυτό θα πρέπει να επιβληθεί στο σύνολο των δωματίων και όχι μόνο σε μια κατηγορία καταλυμάτων».

Οι δήμοι

Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και οι δήμοι που ζητούν να έχουν… τα κλειδιά. Να ορίζουν δηλαδή και να ελέγχουν τα ποσοστά των κλινών σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ΟΤΑ ζητούν και κάτι επιπλέον: με απόφαση του δήμου να μην επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.

Οι δήμοι, όπως φαίνεται, παίρνουν παράδειγμα και από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, επιδιώκει να περιορίσει την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά τις αντιδράσεις δημάρχων σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Αλπεις και η Χώρα των Βάσκων, που ανησυχούν ότι οι πλατφόρμες επιδεινώνουν τις ελλείψεις κατοικιών και παραμορφώνουν τα ιστορικά κέντρα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως, σύμφωνα και με την Ετήσια Εκθεση του Ελληνικού Τουρισμού του Ινστιτούτου του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ), τον Ιούλιο του 2023 η Ελλάδα διέθετε 212.199 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες. Στον αντίποδα, τα 10.087 ξενοδοχεία διαθέτουν 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «πολιορκητικούς κριούς» δύο νέες μονάδες, την Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Ψηφιακών Διασταυρώσεων και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών, συνεχίζει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει αύριο, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, η προθεσμία για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αυτό ισχύει για τις «κλασικές» ταμειακές μηχανές. Αν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εβδομάδα φορολογικών υποχρεώσεων, είναι φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα. Μία σειρά από προθεσμίες εκπνέουν και δεν τίθεται θέμα παράτασης. Τελειώνει ο Απρίλιος και ειδικά αυτός...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, καθώς, όπως καταγγέλλουν, εξαιρούνται από τα νέα κριτήρια για το επίδομα μητρότητας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις...