Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά το λανσάρισμα των σταθερών τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών, κυκλοφορεί ήδη τιμολογιακή πρόταση με χρέωση χαμηλότερη από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Προσοχή συνιστάται στα ψιλά γράμματα, στα τέλη και στις χρεώσεις συνέπειας.

Αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο. Υψηλά ο δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Μεγάλη Βρετανία. Ξάφνιασε τις αγορές η άνοδος ειδικά του δομικού πληθωρισμού και πλέον φούντωσε εκ νέου η συζήτηση για καθυστερήσεις στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδώσει η διαδικασία επανεκδόσεων ομολόγων μέσα στο 2024. Σε σταθερή πηγή άντλησης ρευστότητας μετατρέπεται για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η διαδικασία επανέκδοσης υφιστάμενων ομολόγων Το νέο προγραμματισμένο ραντεβού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με τις αγορές.

Μια ομαλή χρονιά προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς οι νέες προμήθειες αναμένεται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και θα διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια έως 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, δίνοντας μια γεύση της μηνιαία εκτίμησή του για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, η οποία θα ανακοινωθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για έναν «σημαντικά ασθενέστερο» ρυθμό αύξησης σε σχέση με πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στην Κίνα.  Παράλληλα, προβλέπεται διόγκωση της παραγωγής στην αμερικανική ήπειρο, κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα.

Το αργό πάντως κινείται πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ πάνω από τα 82 καταγράφοντας σε μηνιαία βάση κέρδη 7% και 6% αντίστοιχα.

Πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επεσήμανε ότι «ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες και πρέπει αποφευχθούν ενέργειες «που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών ενέργειας».

Οι επενδυτές τώρα έχουν στραμμένο το βλέμμα στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς και στις μηνιαίες εκθέσεις για το πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ και την ΙΕΑ αυτή την εβδομάδα.

Δύο προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων στον χώρο της δημόσιας υγείας που αφορούν Δήμητρα Κυριαζή συνολικά 5300 άτομα ενεργοποιεί η ΔΥΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Μπουράκ Άκτσαπαρ, αναλαμβάνει καθήκοντα μονίμου αντιπροσώπου της χώρας του στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, σύμφωνα με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τους ελέγχους οι οποίοι γίνονται στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μίλησε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δύο ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία που είναι 30η Απριλίου, όπου και ουσιαστικά ολοκληρώνεται το έργο της διασύνδεσης, υπάρχουν περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επίσπευση των ερευνών γύρω από το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία στο δυστύχημα των Τεμπών ζητά με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...