Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα – Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα, όλοι είμαστε πληγωμένοι», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «φέτος προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα, η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα και πιο απειλητική.

«Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, σοβαρότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα».

Αναφέρθηκε στους εμπρηστές, είπε ότι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ενδεικτικά: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα και να βεβαίωσω ότι το κράτος θα ολοκλήρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

(…) Στις ΗΠΑ κάηκε μια ολόκληρη πόλη στη Χαβάη χωρίς να προλάβουν οι αρχές να την εκκενώσουν, χωρίς να ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Ολος ο ευρωπαϊκός νότος δοκιμάστηκε, στην Τενερίφη μια πυρκαγιά έκαψε το μισό νησί.

(…) Πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι αυτό που κάνει μια χρονιά καλή και τι κακή, μιας και φέτος είχαμε περισσότερα μέσα από πέρυσι.

Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με γεγονότα χωρίς προηγούμενο. Ηταν αυτό το καλοκαίρι το πιο θερμό, είχαμε έναν από τους πιο έντονους και διαρκείς καύσωνες, είχαμε το φαινόμενο hot, dry, windy. Είχαμε εβδομάδες με πάνω από 500 πυρκαγιές. Οι περισσότερες έσβησαν με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον επειδή υπήρξε γρήγορη προσβολή.

Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γεννέσει τους. Οχι μόνες τους, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι έτρεξαν. Όπως έγινε στον Αυλώνα, από συνειδητό εμπρηστή όπως φαίνεται.

(…) Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές (…) Τις φωτιές τις σβήνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πεδίο. Λίγο προσοχή στο λόγο σας. Αυτά που θα λεχθούν σε αυτή την αίθουσα θα τα ακούσουν και όσοι παραμένουν ξάγρυπνοι.

Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία (…) Αυτό το οποίο αποκαλούμε “mega fires” κράτη που έχουν μεγαλύτες δυνατότητες από εμάς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

(…) Δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής (…) Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αστυνομία (…) Όταν μας υποδείχθηκε από τους ειδικούς της Πυροσβεστικής ότι έπρεπε να εκκενωθεί το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, η φωτιά ήταν πολύ μακριά. Απαιτείται εμπειρία και κρίση. Στη Ρόδο έφυγαν με ασφάλεια 20.000 κάτοικοι και τουρίστες, επιχείρηση που εκθειάστηκε στο εξωτερικό, από κάποιους εδώ λοιδωρήθηκε

(…) Θα μας πουν πολύ για την πρόληψη. Είναι απαραίτητη. Διαθέσαμε πόρους περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ernst and Young (ΕΥ) Ελλάδος ανακοίνωσε τη λειτουργία, για δεύτερη χρονιά,του «EY Assurance FutureLab Academy – JuniorAuditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών που δίνει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλήρως αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του Διαδικτύου. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο ώστε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη η ΕΕ να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και για τη βιωσιμότητα του...