Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι χειραψίες και τα χαμόγελα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ α τετ συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, το οποίο διήρκησε σχεδόν μια ώρα. Με καθορισμένες τις «κόκκινες γραμμές» και με πολλά ανοιχτά θέματα στην ατζέντα, οι δύο ηγέτες διαμόρφωσαν τα επόμενα βήματα. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο λεγόμενο «Τουρκικό Σπίτι», δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πλαισιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα. Ο πρόεδρος της γείτονος χώρας από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Τσαγατάι Κιλίτς.

Τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση – Η ΕΡΤ μέσα στο «Τουρκικό Σπίτι»:

 

Το μήνυμα Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σχετικά με την συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Θα συναντηθώ με Τούρκο πρόεδρο σε λίγες ώρες πριν από την γ.γ., του ΟΗΕ και οι δύο επανεκλεγήκαμε μετά τις εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι  και θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας, βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα που αφορούν και τους δύο. Στις κοινές προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την Τουρκία ότι: «Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία για παράδειγμα τις θαλάσσιες ζώνες μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε σε ένοπλη σύγκρουση… μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στα εδαφικά θέματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Ερντογάν».

Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ΕΡΤ μέσα στο «Τουρκικό Σπίτι» – Οι χειραψίες και τα χαμόγελα

Η ατζέντα των συνομιλιών, οι προσδοκίες της Αθήνας και η στόχευση της Άγκυρας

Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Μπαράζ συναντήσεων έχει προγραμματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να εξετάσουν τον «οδικό χάρτη» των επόμενων επαφών των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα ορόσημα:

  • Πολιτικός διάλογος (θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου).
  • Θετική ατζέντα (θα εκκινήσει στις 17 Οκτωβρίου).
  • Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
  • Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα)

Πλούσιο αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να είναι το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αναλυτικότερα:

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

  • 11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • 13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας
  • 16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
  • 18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

  • 07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές
  • 12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale
  • 18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

  • Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων
  • Στις 13.05, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....