Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική «μάχη» και εσωτερικός ανασχηματισμός (video)

Στον απόηχο της επίθεσης του Νίκου Φίλη στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη τον κάλεσε να δίνει το παράδειγμα, ενώ στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασελάκη επιστρέφουν τα πυρά στον πρώην βουλευτή.

Η κ. Αυγέρη δήλωσε: «Ο Νίκος Φίλης έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα να είναι ο σοφός Νέστωρ της πολιτικής, αυτό δεν περιμένουμε από τους παλιότερους»;

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορούν να λένε ή χαρακτηρισμούς οι οποίοι, δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο», ανέφερε ο Πάνος Ρήγας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ERTNEWS: «Εξακολουθώ να το πιστεύω ότι μερικές φορές τα διαζύγια δεν είναι κακά. Ωστόσο δεν το έλεγα για να το συστήσω. Το έλεγα για να αποφεύγεται. Για να γίνονται όλα όσα είναι δυνατόν, για να αποφεύγονται. Στην προσπάθεια το είπα ότι είμαστε και στην προσπάθεια για να αποφορτίσω κάποιες έννοιες, κάποιες λέξεις».

Για αποχώρηση όσων διαφωνούν με τις πολιτικές του νέου προέδρου μίλησε ο Πέτρος Παππάς, εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασελάκη: «Θεωρώ ότι όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον αρχηγό του, τότε ο ίδιος δεν εκφράζεται και το λέει ξεκάθαρα ότι εγώ πλέον δεν ανήκω σε αυτό το κόμμα».

Αντιδράσεις προκαλούν ωστόσο και οι δηλώσεις του ναυάρχου Αποστολάκη που είχε δείξει την πόρτα σε όσους διαφωνούν με τη νέα πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως «ανεύθυνο λάθος» το χαρακτήρισε η Σία Αναγνωστοπούλου στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε «Όλο το τιμ που τον πλαισιώνει, είναι όλα τα παλιά στελέχη»

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκληρές δηλώσεις κατά Κασελάκη: «Βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών, ακόμη και ακροδεξιών, όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Σκληρή ήταν η απάντηση του Παύλου Πολάκη: «Μόνο στην επιτροπή τεχνοκρατών ήρθες, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μπλα μπλα. η δήλωση αποχώρησής σου από εκεί που δεν έγινες μέλος ποτέ, αλλά από ουσία μηδέν. Πρόσεξε μην πάρεις τα βουνά».

Μετά τον Νίκο Φίλη, βολές κατά Κασελάκη και από τον Πάνο Σκουρλέτη, μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Σηματοδοτεί στοιχεία πια μετάλλαξης, του ΣΥΡΙΖΑ».

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το συνέδριο όποτε αυτό διεξαχθεί. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διονύσης Τεμπονέρας μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως: «Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο, γι αυτό λέω γρήγορα και όχι βιαστικά εσωτερικών διευθετήσεων».

«Να γίνει χωρίς αναβολές στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να προετοιμαστεί σωστά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, η Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην προεκλογική επίμαχη δήλωση Κατρούγκαλου για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις.

«Διατύπωσα ένα ερώτημα, δεν είναι ρητορικό και περιμένω και την απάντηση. Ας μας απαντήσει ο αγαπητός σύντροφος, ο αγαπητός Γιώργος Κατρούγκαλος. Ήταν λάθος; Δεν μας είχε συνηθίσει σε λάθη».

Έρχονται εκπλήξεις, τόνισε ο Στέφανος Κασελάκης, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη. Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασελάκης επισκέφτηκε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Καλλιθέα με μαθητές ΑμεΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι πολλά αυτά που έχουμε να αλλάξουμε: «Αυτό που μετράει είναι η κάθε ψυχή ενός παιδιού να μπορεί να αναπτύσσεται στα θέματα ανθρωπιάς, δεν είναι ο πολλαπλασιασμός, ή η πρόσθεση, είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ήρωες της καθημερινότητας το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε εσωτερικό ανασχηματισμό προχωρά ο Στέφανος Κασελάκης και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του θα στηρίξει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση. Την ίδια ώρα εντείνονται οι πληροφορίες ότι είναι πολύ πιθανή η επιστροφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο τις τελευταίες ώρες παίζει αρκετά στα σενάρια τα οποία διακινούνται, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του κ. Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον προηγηθούν κάποιες συζητήσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκ νέου συνεργασία του πρώην υπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των ζητημάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως είναι η στήριξη των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κλείσει και τις εκκρεμότητες στο εσωκομματικό τοπίο, όπως ο ορισμός τομεαρχών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και φαίνεται ότι δεν θα αργήσει, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γνωρίζουμε περισσότερα για πρόσωπα και ρόλους.

Τέσσερα βασικά σενάρια

Κάποια βασικά σενάρια φέρουν τον Παύλο Πολάκη ως συντονιστή των τομεαρχών με ένα αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Νίκος Παππάς όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Δεν αποκλείεται να δούμε μια αντιστροφή ρόλων ανάμεσα στη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ενδέχεται να πάρει θέση γραμματέως Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη θέση της ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να βρεθεί ο Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή ακόμη να δούμε τον κύριο Καλαματιανό στον τομέα της εργασίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται ότι θα μπορούσε να αναλάβει τον τομέα άμυνας, ο Βασίλης Κόκκαλης να γίνει τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται να δούμε την κυρία Αθηνά Λινού ως τομεάρχη Υγείας, αλλά και τον Πέτρο Παππά στον τομέα.

Καθήκοντα τομεάρχη Εξωτερικών δεν αποκλείεται να αναλάβει η Ρένα Δούρου, η οποία είχε συνάντηση σήμερα με τον κύριο Κασελάκη, στον τομέα του τουρισμού στο βασικό σενάριο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι και πάλι τομεάρχης η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη προφανώς όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής, ενώ σε μια άλλη εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει και ο δρόμος για την επιστροφή του Νίκου Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε εάν θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις, ενδεχομένως αύριο, αν θα προχωρήσει αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....