Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc: Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί νέα δημοσκόπηση που δείχνει κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι χάνει την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά. Χωρίς απώλειες κυβέρνηση και Μητσοτάκης που έχουν αντίπαλο τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ διατηρούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα (19/11/2023), την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου 39%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 14,3%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 13,8%, ΚΚΕ 9,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,6%, Σπαρτιάτες 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,3%, ΜέΡΑ25 3,2% και Νίκη 2,9%.

Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι η επιβεβαίωση της αρνητικής προαίρεσης με την οποία εξακολουθεί να υποδέχεται η κοινή γνώμη τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. O ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο και, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του δικού του κόμματος, οι οποίοι διχάζονται, η πλειοψηφία με ποσοστό 46% τον αξιολογεί αρνητικά, έναντι 43% που αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στα πρώτα βήματα του νέου αρχηγού.

 

Δυσοίωνο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση GPO – Ξανά πρώτη η Νέα Δημοκρατία

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά της εταιρείας GPO, που διενεργήθηκε το διάστημα 13 – 15 Νοεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Κυρίαρχη παραμένει η Νέα Δημοκρατία, καθώς – σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO- στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 36% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%. Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν είναι τα εξής: ΚΚΕ 8,9%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, ΜέΡΑ25 1,2%, Σπαρτιάτες 3,6%, ενώ στο 10,3% είναι οι αναποφάσιστοι.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 47,7%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 13,5% και ο Στέφανος Κασσελάκης 11,6%. Το 22,6% πιστεύει ότι κανένας από τους τρεις δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 38,6% πιστεύει ότι είναι προς τη σωστή/ μάλλον σωστή κατεύθυνση, ενώ το 58,8% προς τη λάθος/ μάλλον λάθος.
Την ίδια στιγμή, το 80,4% παραδέχεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών, εξαιτίας της ακρίβειας, με το 19,3% να απαντά όχι/ μάλλον όχι.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης

Το 71,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική/ μάλλον αρνητική για την πορεία του κόμματος, ενώ το 22,3% βλέπει θετικά/μάλλον θετικά αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, το 63,7% εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις στελεχών είναι μία αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το 74,7% πιστεύει ότι αυτές οι αποχωρήσεις θα αποδυναμώσουν το κόμμα και σε άλλο ερώτημα, το 68,8% “βλέπει” διάλυση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με τον χθεσινό μαραθώνιο να διαρκεί 15 ώρες, συνεχίζονται από το πρωί οι απολογίες και των τελευταίων συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επίσπευση των ερευνών γύρω από το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία στο δυστύχημα των Τεμπών ζητά με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεκάθαρη η στάση μας, καμία ανοχή σε αθλητικές παραβατικές συμπεριφορές», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στο EΡΤNews και στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟ...