Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό

«Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια και ισορροπημένα» δήλωσε πριν από λίγο μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου που αποτέλεσε την κεντρική προεκλογική δέσμευση μας» σημείωσε. «Η φοροδιαφυγή επιβαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Μέχρι σήμερα προτεραιότητα ήταν η ανακούφιση των πολίτων από υπέρογκες επιβαρύνσεις. Στη νέα τετραετία ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε φορολογικά βάρη ποιο δίκαια και ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις. Σε αυτό το βαθιά πολιτικό στοίχημα απαντά το φορολογικό νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για να συνεχίσει ότι «το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει σχέσεις του κράτους και του πολίτη επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έξοδα και έσοδα να καταγράφονται με τρόπο αντικειμενικό».

«Οι εισπράξεις και δαπάνες επιχειρήσεων θα αναρτώνται στην πλατφόρμα mydata. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στην ηλεκτρονική συνέπεια», τόνισε.

«Τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου εξυγιαίνουν τη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λερναία Ύδρα η φοροδιαφυγή

«Η φοροδιαφυγή αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα. Ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών. Γι΄ αυτό απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακίνητου με ρευστό. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες χωρίς κανείς να ξέρει την προέλευση τους. Πλέον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπέζης. Θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γίνεται με μετρητά και θα επιβάλλεται πρόστιμο σε διαφορετική περίπτωση».

«Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα. Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η φοροδιαφυγή είναι πληγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια αποκάλυψε ότι στο μέλλον όλες οι πληρωμές από το κράτος θα γίνονται μέσω καρτών.

Αναφερόμενος στα φορολογικά βάρη είπε: «Ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτό γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη και τρεις στους 10 δηλώνουν ζημιές επί μια πενταετία. Είναι παράδοξο αυτό». «Αντίστοιχα σύστηματα προσδιορισμού εισοδήματος υπάρχουν σε χώρες με πιο προηγμένο σύστημα φορολόγησης όπως η Γαλλία η Ιταλία και το Βέλγιο», υπογράμμισε.

«Θετικό ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Πολλά από τα σχόλια στο δημόσιο διάλογο ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο», σημείωσε στη συνέχεια. «Το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Όσα είπαμε προεκλογικά κάνουμε μετεκλογικά», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βάζετε το κεφαλάκι σας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο και παριστάνετε ότι δεν βλέπετε το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος,...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι,...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» παρουσίασαν σήμερα, 29 Απριλίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης...

ΔΙΕΘΝΗ

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ...