Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα φιλίας και ενότητας από Μητσοτάκη και Ερντογάν: Η Διακήρυξη Καλής Γειτονίας, η ΑΟΖ και η θάλασσα ειρήνης

Περισσότερο από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα» και τον Ταγίπ Ερντογάν να επισημαίνει την ανάγκη «να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνεται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών” είπε ο πρωθυπουργός.

Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων. Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου” τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα το ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και των διαφορών. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί” πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση Μητσοτάκη για τα περί “τουρκικής μειονότητας”

Στην αναφορά του τούρκου Προέδρου σχετικά με την τουρκική μειονότητα και τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου πλούτου καθώς και το γεγονός ότι η αύξηση της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε:

Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ισες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση“.

Κοινή διακήρυξη φιλίας και καλής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Σε αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοί επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες.

Δεν είναι το τελικό κείμενο, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο προτρέπει τις δύο πλευρές να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν στο θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Επίσης, το κείμενο δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Είναι μια δήλωση προθέσεων και δεν προκαθορίζει την στάση της Τουρκίας στον διάλογο, ωστόσο εκτιμάται ως ένα θετικό γεγονός η καταγραφή του.

Το κείμενο αυτό θα εκδοθεί αντί κοινού ανακοινωθέντος όπως στα προηγούμενα τέσσερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Επιτάφιος Θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής, «Ω γλυκύ μου έαρ», θα ακουστεί το βράδυ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αποδώσει τον πόνο της Παναγίας...

ΕΛΛΑΔΑ

Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως και την Τετάρτη του Πάσχα. Όπως κάθε χρόνο, τα μέσα θα ολοκληρώσουν τα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Εβδομάδα των Παθών πλησιάζει στο τέλος της. Ο πένθιμος χτύπος από τις καμπάνες μεταφέρει το μήνυμα του θανάτου του Θεανθρώπου σε κάθε γωνιά...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η...