Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για ομόφυλα – Θ. Κοντογεώργης: Έχει στον πυρήνα του την ισότητα

«Μια σύγχρονη δημοκρατία έχει την υποχρέωση να προστατεύει και τα δικαιώματα του ενός» τονίζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιδράσεις που, αυτό, έχει εγείρει, στον Θάνο Σιαφάκα και την εκπομπή Update της ΕΡΤ.

Για τις εντάσεις εντός και εκτός της ΝΔ ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός, άνοιξε θα έλεγα, τον δημόσιο διάλογο, για ένα θέμα το οποίο εμείς θεωρούμε, ότι είναι μια υφιστάμενη πραγματικότητα. Επιδιώκουμε με τη νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνουμε να λύσουμε προβλήματα, αλλά και να εκσυγχρονίσουμε σε ένα βαθμό και το δίκαιό μας, αλλά και την οργάνωση της Πολιτείας ευρύτερα, με πιο ίσως, θα έλεγα, σύγχρονες αντιλήψεις.

Προφανώς αυτή η πρωτοβουλία έχει στον πυρήνα της την ισότητα και στον πολιτικό γάμο και στην υιοθεσία, αλλά βέβαια και στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Επομένως, μια τέτοια πρωτοβουλία που αφορά κυρίως δικαιώματα και ισότητα, δεν μπορεί να διχάσει και ούτε βέβαια επιδιώκουμε να διχάσουμε.

Για αυτό και θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός, τα στελέχη της κυβέρνησης και όσοι, υπερασπίζονται αυτή την πολιτική, το κάνουν με έναν ήπιο τρόπο. Γιατί έχουμε υποφέρει αρκετά, τα τελευταία χρόνια από διχασμούς, από έναν βιτριολικό λόγο θα έλεγα, που επικροτούσε».

Το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας, «πρέπει να αντιμετωπιστεί με λογική, αλλά και ευαισθησία, γιατί αφορά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις και βέβαια τα παιδιά. Επομένως, νομίζω αυτό επιβάλλει θα έλεγα και ο μέσος νους, αλλά νομίζω και οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που μπορεί να είναι αρνητικά διακείμενοι σε σχέση με τις τελικές ρυθμίσεις» υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Αναφορικά με το αν η κοινωνία είναι έτοιμη για μια τέτοια ρύθμιση ο κ. Κοντογιώργης δήλωσε ότι αισθάνεται πως «όσο περισσότερο εξηγούμε για ποιους λόγους πρέπει να έρθει αυτή η ρύθμιση και πώς διαχειρίζεται την υφιστάμενη πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα. Και σας υπενθυμίζω, ότι και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν μια άλλη μεταρρύθμιση που αφορούσε το οικογενειακό δίκαιο ήρθε τότε στη χώρα μας, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές».

Το πολιτικό ρίσκο

Για το πολιτικό ρίσκο που ενδεχομένως παίρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ανέφερε ότι «το κάνουμε, γιατί το πιστεύουμε. Και όταν κάνεις αυτό το οποίο πιστεύεις, νομίζω ότι όλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα».

«Υπάρχει και ένα πολιτικό κόστος. Όταν κάτι δεν ικανοποιεί μεγάλη μερίδα, ή τουλάχιστον δεν είναι σε πρώτη φάση αρκετά σύμφωνοι, ίσως κάποιοι να θεωρούν, ότι μπορεί να υπάρχει ένα πολιτικό κόστος.

Εμείς θεωρούμε, όμως, ότι επειδή υπάρχει εξήγηση αυτής της πρωτοβουλίας και είναι κάτι το οποίο ζούμε, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το μέλλον, είναι η διαχείριση της απτής πραγματικότητας, ο πολίτες συνειδητοποιούν ότι γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται η κυβέρνηση να παρέμβει και παρεμβαίνει με τον τρόπο που επιλέγουμε».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε ότι «μια σύγχρονη δημοκρατία έχει την υποχρέωση να προστατεύει και τα δικαιώματα του ενός. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν πλειοψηφικές απόψεις, όμως χρειάζεται να το έχουμε πάντοτε αυτό στο μυαλό μας. Επομένως με ηρεμία, με πρώτα εμείς εξηγούμε τι θέλουμε να κάνουμε και από κει και πέρα και η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις και οι βουλευτές να τοποθετηθούν».

Σχετικά με το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας ο είπε « εξήγησε ο πρωθυπουργός για ποιο λόγο δεν κάνουμε παρέμβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κυρίως για τον λόγο ότι έχουμε την αντίληψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια βιομηχανία, θα έλεγα».

Ο κ. Κοντωγεώργης δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου, γατί είναι εν εξελίξει η συζήτηση για το ζήτημα.

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαφωνίες δήλωσε ότι «ειλικρινώς αισθάνομαι ότι δεν προκύπτει κανένα ρήγμα. Ίσα ίσα, νομίζω ότι ακόμα και αυτές οι ανταλλαγή επιχειρημάτων ενδυναμώνουν τη συνοχή πάντοτε μιας κυβέρνησης και μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Και προχωράμε και σε αυτά τα οποία έχουνε, θα έλεγα και αξία για τη συνέχεια, τις μεταρρυθμίσεις που προχωράμε και στην οικονομία και στους άλλους τομείς, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Τώρα είναι, αυτές οι παρεμβάσεις, ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και στα άλλα μέτωπα που απασχολούν τους πολίτες την ακρίβεια, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την ασφάλεια.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...