Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 6 πυλώνες του πακέτου των 7,4 δισ. από την ΕΕ στην Αίγυπτο – Στη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας συμφώνησαν Κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι

Την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, στη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ώστε να μην ανοίξει νέος διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μετά την κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο χθες στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση, για σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, θα υπάρξει οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αίγυπτο, η οποία πιέζεται, τόσο από τις ροές των αφρικανικών χωρών, όσο και στα σύνορά της με τη Γάζα.

Με βασικό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική και με το βλέμμα στον πόλεμο στη Γάζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος υπέγραψαν «ιστορική» συμφωνία στο Κάιρο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου. Οι έξι Ευρωπαίοι ηγέτες κόμισαν στο Κάιρο βοήθεια περίπου 7,4 δισ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία πλήττεται και εξαιτίας της κρίσης στο Σουέζ.

Πριν από τη διάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα και Αίγυπτος συστήνουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε δυο χρόνια ξεκινώντας από το προσεχές διάστημα όπου θα συνεδριάσει στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με το Κάιρο για την αποτροπή δημιουργίας ενός νέου διαδρόμου μετανάστευσης από τη Λιβύη προς τη Κρήτη. Αναφορά έγινε και στα ενεργειακά με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τόσο στην τετ α τετ συνάντηση όσο και στην ολομέλεια ο πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας», επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας – ΑιγύπτουΟι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου:

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, για όσους από εμάς, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποστηρίζουμε επί πολύ καιρό μια ισχυρότερη και στενότερη εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, η σημερινή ημέρα είναι πράγματι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή.

Η εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο θέτει σαφείς στόχους όσον αφορά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου και αναγνωρίζει ένα πολύ απλό γεγονός: ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πράττει έως τώρα, και να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αίγυπτος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση υπογράφεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις μας και όλοι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Ράφα, η οποία, όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απλώς είναι απαράδεκτη. Η κατάσταση απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το άνοιγμα όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.

Η Αίγυπτος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και σας είμαστε ευγνώμονες για την υπεύθυνη στάση και τις προσπάθειές σας, κ. Πρόεδρε, απέναντι σε αυτή την κρίση, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν άμεσα τη χώρα σας. Είναι υψίστης σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσει από κοινού για να αποτρέψει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

Σε αυτό το πνεύμα, η χώρα μας έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αμυντική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθεροπλοΐας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Αίγυπτο και τα έσοδα που αποκομίζει από τη διώρυγα του Σουέζ. Η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, με την υποστήριξη περιφερειακών ενδιαφερόμενων μερών όπως η Αίγυπτος, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή.

Έχουμε υποστηρίξει επίσης την Κυπριακή πρωτοβουλία για έναν θαλάσσιο διάδρομο ως οδό συμπληρωματική στη διάβαση της Ράφα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επαινούμε την Αίγυπτο και τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάσουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης.

Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια.

Τέλος, αναφερθήκαμε στο μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι, Πρόεδρε Sisi, για τη φιλοξενία της σημερινής ιστορικής συνάντησης. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα και να βοηθήσει την Αίγυπτο στις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Αίγυπτο ύψους 7,4 δις για τα επόμενα 4 χρόνια

Ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Αίγυπτο ύψους 7,4 δις για τα επόμενα 4 χρόνια αποφασίστηκε στη σημερινή μίνι σύνοδο 6 ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι. Στόχος η οικονομική ρευστότητα για την Αίγυπτο σε μια περίοδο που δέχεται εντονότατες πιέσεις. Η αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ευρώπης – Αιγύπτου η οποία αποτυπώθηκε σε κοινό κείμενο στηρίζεται σε 6 πυλώνες: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες. 

Ειδική αναφορά από την πρόεδρο της Κομισιόν έγινε στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αναπτύσσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Grecy, που ενώνει την Ελλάδα με την Αίγυπτο και αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόμν εκφράζοντας στη συνέχεια την ανησυχία της «για τους κινδύνους που υποκρύπτει μία ολομέτωπη επίθεση στην Ράφα για τον ευάλωτο πληθυσμό. Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε.  ​

Για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και την Αίγυπτο έκαναν λόγο όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζοντας ότι το Κάιρο αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας για την περιοχή.

Γύρω από το τραπέζι του πρόεδρου Σίσι, κάθισαν Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, o Πρωθυπουργός Βελγίου- προεδρεύων ΕΕ Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Τζόρτζια Μελόνι, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Με την Αίγυπτο μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα πρωτοστάτησε στη μακρά διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αιγύπτου.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι έκτακτοι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων που ξεκίνησαν από τις 18 Ιανουαρίου, έχουν αποδώσει καρπούς. Μέχρι πρόσφατα οι έλεγχοι έγιναν στα γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο,...

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξε πανιά το ιστιοφόρο Belem για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο λιμάνι της Μασσαλίας μαζί με την συνοδεία 1000 πλοίων. Εντωμεταξύ η τριήρης...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της...

ΔΙΕΘΝΗ

«Επιδημία» χαρακτήρισε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι τη βία εναντίον των γυναικών στη χώρα του, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ...