Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση για τη γυναικοκτονία – Δέσμευση της κυβέρνησης για απόδοση ευθυνών – «Πυρά» από την αντιπολίτευση

Με την κοινωνία συγκλονισμένη να αναζητά απαντήσεις για την αποτρόπαια δολοφονία της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν χωρούν δικαιολογίες και διαμηνύει ότι οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης για πράξεις ή παραλείψεις των αστυνομικών που προηγήθηκαν του αποτρόπαιου εγκλήματος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Τραγικά όσα έγιναν, τους διαλόγους θα τους μάθουμε από την έρευνα είναι κάποια πράγματα που είναι προφανή, αυτό που ακούσαμε από το τηλέφωνο να λέγεται είναι θλιβερό, αλλά δεν χαρακτηρίζει την ΕΛ.ΑΣ ολόκληρη, ο φρουρός δεν πήρε είδηση, δικαιολογίες δεν υπάρχουν, όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες εθελοτυφλεί. Δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι άδικο να ακυρώνεται η συνολική προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ, απαρίθμησε τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προτρέποντας τα θύματα να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να προχωρούν σε καταγγελίες.

Μέτρα κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
-18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στόχος να γίνουν 45
-Panic Button: ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης ΕΛ.ΑΣ, 1.367 γυναίκες την εγκατέστησαν
-270 γυναίκες έκαναν χρήση και προστατεύτηκαν αποτελεσματικά γραμμή SOS 15900 ( για καταγγελίες περιστατικών βίας)
-44 συμβουλευτικά κέντρα (προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία)
-20 Ξενώνες φιλοξενίας

«Ασφάλεια με ενσυναίσθηση, αυτό χρειάζεται η χώρα μας» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην ανάγκη νομικής αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία, ζητώντας την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μιλώντας στο ZARPAFM ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσσελάκης, ανέφερε ότι: «πρέπει να υπάρχει ταχύτερη και πιο γρήγορη ανταπόκριση σε τέτοια περιστατικά. Κάτι δεν πάει καλά θεσμικά, δεν είναι ανθρώπινο λάθος. Άλλο να καρατομούμε αστυνομικούς και άλλο να βρούμε λύσεις για να μην σκοτώνονται οι γυναίκες. Εννοείται ότι υπάρχουν και πολτικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Δεν αλλαζει η κατάσατση μόνο αν απολύοντυαι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «η κυβέρνηση επανέφερε τα ισόβια για ανθρωποκτονία- η αυστηρότερη ποινή που προβλέπει το δικαιικό μας σύστημα είναι τα ισόβια, αυτοί που ζητούν τον όρο γυναικοκτονία – που κοινωνικά το δεχόμαστε και ο πρωθυπουργός – πρακτικά αυτό που λένε είναι να επανέλθει η θανατική ποινή. Το να λες θα κάνω διαφορα πράγματα και θα εξαφανίσω το φαινόμενο των γυναικοκτονιών τότε είσαι πολιτικός απατεώνας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε το κεφάλι πολιτικά, χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει ο υπουργός, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Για αποτυχία της κυβέρνησης στο επίπεδο της ασφάλειας έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη. Ο Δημήτρης Μάντζιος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολίασε: «παταγώδης αποτυχία σε θέματα ασφάλειας, εδώ η Ελ. Αστυνομία λειτούργησε και λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία, χωρίς εκπαίδευση, εξειδίκευση, ευαισθητοποίηση για ζητήματα έμφυλης βίας».

Σφοδρές αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν δεχόμαστε μία νέα κοπέλα να δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα. Ντροπή και αίσχος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε πως: «Στο αστυνομικό τμήμα δεν λειτουργούσαν οι κάμερες. Ο άλλος ήταν υπόδικος. Ξεχαρβαλωμένο κράτος».

«Οι καθημερινές αποκαλύψεις καθιστούν άμεσα υπόλογους την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον ίδιο τον υπουργό προστασίας του πολίτη», επισημαίνει η Νέα Αριστερά.

Μιλώντας στη Βουλή η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως: «Με συνθήκες που αποκαλύπτουν με το πιο αποκρουστικό πρόσωπο την ένδεια υποδομών για την προστασία των γυναικών».

Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στα θύματα να συνεχίζουν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ernst and Young (ΕΥ) Ελλάδος ανακοίνωσε τη λειτουργία, για δεύτερη χρονιά,του «EY Assurance FutureLab Academy – JuniorAuditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών που δίνει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλήρως αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του Διαδικτύου. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο ώστε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη η ΕΕ να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και για τη βιωσιμότητα του...