Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σαντορίνη ανεβαίνει και τη χειμερινή σεζόν

Σαντορίνη: Μεγάλη ανατροπή για τη «βιβλική» καταστροφή της!

Μπορεί το όμορφο νησί μας να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι και το χειμώνα. 

Η φετινή χειμερινή περίοδος μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς και προοπτικές καθώς όλο και περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ μένουν ανοιχτά, τα αεροπλάνα διατηρούν τις καθημερινές τους πτήσεις και τις οργανωμένες περιηγήσεις να συνεχίζουν ακάθεκτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο της Σαντορίνης έχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα από 4 έως και 6 φορές κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τα δρομολόγια είναι διαρκώς γεμάτα. Επιπλέον, ένα μεγάλο πλοίο πραγματοποιεί καθημερινό δρομολόγιο από τον Πειραιά.

Περισσότερα από 160 καταλύματα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χειμερινής σεζόν, τα οποία ήδη βλέπουν τα δωμάτιά τους να έχουν υψηλότατες πληρότητες ακόμα και κατά τον «βαρύ» χειμώνα (Νοέμβρη-Μάρτη). Επίσης, πάνω από 200 καταλύματα θα κλείσουν μόνο το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και θα επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά καθώς στις 4 Φεβρουαρίου 2019 είναι η Πρωτοχρονιά των Κινέζων (κινητή εορτή). «Η ζήτηση για τη χειμερινή σεζόν είναι πλέον υψηλή», αναφέρει στο Tornos News ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης του Heliotopos. «Εμείς που είμαστε ένα μικρό ξενοδοχείο, έχουμε 100% πληρότητα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία βλέπουν τέτοιες κρατήσεις σχεδόν όλο το χειμώνα. Σημαντική βοήθεια σε αυτό είναι το γεγονός ότι όλο το νησί λειτουργεί κανονικά, υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα ανοιχτά όλο το χρόνο».

Οι εκδρομές από τον Αθηνιό στο ηφαίστειο πραγματοποιούνται καθημερινά και το χειμώνα ενώ πέρυσι είχε δρομολογηθεί και καταμαράν από τη Βλυχάδα. Το 2017, η Καμμένη δέχτηκε συνολικά 300.000 επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου πέρυσι δέχτηκε περισσότερους από 240.000 επισκέπτες και άλλους 40.000 ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας.

Τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο τουριστών που φτάνει στο νησί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Με τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών μέσω κρουαζιέρας από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του χειμώνα, το νησί ξεπερνά τα όριά του, κάτι που είναι εμφανές στα σοκάκια των Φηρών και της Οίας, τα οποία γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο. Από τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε πιλοτικά ο περιορισμός (berth allocation) στην προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στον όρμο των Φηρών, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί πλέον κανονικά από την επόμενη σεζόν.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας, σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο Σαντορίνης, κατάρτισαν έναν σαφή προγραμματισμό εβδομαδιαίων προσεγγίσεων έτσι ώστε στο νησί να αποβιβάζονται καθημερινά έως 8.000 επιβάτες, επιχειρώντας έτσι να αποσυμφορήσουν τον προορισμό αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα μπορούν να κινηθούν πιο άνετα στο νησί. Επιπλέον, τίθεται και θέμα περιβαλλοντικό, αφού τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ελλείψει οποιασδήποτε κατάλληλης υποδομής, παραμένουν στην Καλντέρα με τις μηχανές αναμμένες για να σταθεροποιούνται αρόδο, αφού η αγκυροβόληση σε τέτοια βάθη είναι αδύνατη. Οι λέμβοι που χρησιμοποιούνται για την αποβίβαση και την επιστροφή των επιβατών είναι δεκάδες και τα λεωφορεία ακόμα περισσότερα.

Το νησί πλέον αντιμετωπίζει «αστικού τύπου» προβλήματα, όπως έντονο κυκλοφοριακό, ραγδαία ανοικοδόμηση και ζήτημα επάρκειας νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμος Θήρας: «Αλήθειες και ψέματα για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής» Διαβάστε τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας: Τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδή ενός παιδιού και ενός ασθενή από τη Σαντορίνη Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νέα Δημοκρατία Θήρας: Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Με την παρούσα θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην παρουσίαση...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσας, λόγω νέας σύνδεσης Αποχέτευσης Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας γνωστοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσα και συγκεκριμένα στο ύψος...