Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τενεσί: Πλημμύρα-Τραγωδία με 22 νεκρούς και πάνω από 50 αγνοούμενους

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και δεκάδες ακόμη αγνοούνται μετά τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν αιφνίδια το Τενεσί των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Σε ορισμένες περιοχές του Τενεσί, όπως η πόλη ΜακΓιούεν, το νερό έφτασε το Σάββατο τα 43, 2 εκατοστά. Χιλιάδες άνθρωποι στην Κομητεία Χάμφρι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σχολεία μετατράπηκαν σε κέντρα συσπείρωσης των πληγέντων, ώστε να μπορέσουν να ξαναβρούν τους οικείους τους. Μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας έχει κινητοποιηθεί για την συλλογή αγαθών πρώτης ανάγκης, για όσους τα χρειάζονται.

Ομάδες διάσωσης αναζητούν περισσότερα από 50 άτομα, κυρίως σε περιοχές δυτικά του Νάσβιλ, της πρωτεύουσας του Τενεσί. Οι διασώστες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, αναζητώντας άτομα που πιθανώς βρήκαν καταφύγιο σε φιλικά ή και ξένα σπίτια. Έρευνα γίνεται, βέβαια, και στα ερείπια των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες.

Τα ονόματα των αγνοούμενων έχουν αναρτηθεί σε πίνακες των Κέντρων Εκτάκτου Ανάγκης της Πολιτείας, ενώ και στο Facebook, οι οικογένειες των αγνοούμενων έχουν δημιουργήσει μια ομάδα αναζήτησης των οικείων τους, φοβούμενοι τα χειρότερα.

«Η ανηψιά μου παρασύρθηκε από το νερό», έγραψε μια γυναίκα. «Η οικογένειά της την ψάχνει ακόμα. Μας είχαν πει ότι βρέθηκε, αλλά τελικά δεν ήταν αυτή».

«Εγώ και η οικογένειά μου ψάχνουμε την 6χρονη ξαδέρφη μας», έγραψε ένας άλλος χρήστης. «Οποιαδήποτε σχετική πληροφορία θα εκτιμηθεί».

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι προέρχονται από την πόλη Γουέβερλι, την οποία επισκέφθηκε την Κυριακή ο κυβερνήτης του Τενεσί, Μπιλ Λι. «Η απώλεια ζωών και οι ζημιές στις περιουσίες του κόσμου είναι ολέθριες», σχολίασε ο Λι. «Η καρδιά μου είναι με τους ντόπιους, οι οποίοι βιώνουν απίστευτη οδύνη».

Ο κυβερνήτης συνομίλησε με κατοίκους των περιοχών και φίλους των θυμάτων, οι μαρτυρίες των οποίων υπήρξαν συγκλονιστικές. «Νόμιζα πως θα έχω ξεπεράσει το σοκ που μου προκάλεσε όλη αυτή η κατάσταση», του είπε μια δακρυσμένη γυναίκα. «Αυτό που δεν μπορώ να ξεπεράσω είναι ο χαμός μιας φίλης μου. Το σπίτι μου είναι ένα τίποτα, η φίλη μου είναι απούσα».

Ανάμεσα στους νεκρούς των πλημμύρων συγκαταλέγονται δύο βρέφη που παρασύρθηκαν από τα χέρια του πατέρα τους, μέσα στον πανικό. Ένας κάτοικος του Γουέβερλι, ονόματι Κάνσας Κλάιν, διηγήθηκε στο πρακτορείο Associated Press τις απέλπιδες προσπάθειες των κατοίκων να διαφύγουν από την περιοχή.

Ο Κλάιν μίλησε για δύο κοριτσάκια που κρατούσαν ένα κουτάβι στα χέρια τους και προσπαθούσαν να επιπλεύσουν στο νερό, πάνω σε μια σανίδα. Το ρεύμα τις παρέσυρε γρήγορα και ο Κλάιν δεν μπόρεσε να μάθει τι απέγιναν, αν και, με βάση τα όσα άκουσε αργότερα στις ειδήσεις, υποψιάζεται πως μπορεί και να γλίτωσαν.

Μέχρι την Κυριακή, τα νερά είχαν υποχωρήσει, αφήνοντας στο διάβα τους ερείπια κτηρίων και αυτοκινήτων. «Είναι φοβερό το πόσο γρήγορα συνέβη και πόσο γρήγορα τελείωσε όλο αυτό», σχολίασε ο Κλάιν. «Την Κυριακή, το θέαμα ήταν αποτρόπαιο. Κτήρια είχαν καταρρεύσει, τα περισσότερα ήταν κατεστραμμένα ολοσχερώς. Οι άνθρωποι ανέσυραν πτώματα πνιγμένων από τα συντρίμμια».

Δυστυχώς, οι δυνάμεις διάσωσης θεωρούν πως, με το πέρασμα των ωρών, οι νεκροί θα αυξάνονται. «Δεδομένου του αριθμού των νεκρών που έχουμε ήδη βρει, πιστεύω ότι πολλές από τις προσπάθειές μας θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανεύρεση, αλλά δυστυχώς όχι τη διάσωση των αγνοούμενων», είπε ο Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων του Τενεσί, Πάτρικ Σίχαν.

ΠΗΓΕΣ: CBS, BBC

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέρριψε χθες Σάββατο το ενδεχόμενο επανορθώσεων για θηριωδίες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου την εποχή της αποικιοκρατίας, παρά...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία υποδέχεται σήμερα (28/4) ειδική σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας...

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες (27/4) Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το...