Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εντάλματα σύλληψης του πρoέδρου Άσαντ, του αδελφού του και δύο συνεργατών για απαγορευμένα χημικά κατά αμάχων 

Γάλλοι ανακριτές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του αδελφού του Μαχίρ και δύο συνεργατών του για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Η έκδοση του εντάλματος ακολουθεί έρευνα για δύο χημικές επιθέσεις στην Ανατολική Γούτα που σκότωσαν περισσότερους από χίλιους ανθρώπους τον Αύγουστο του 2013.

Συγκεκριμένα εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για:

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος είναι ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας,

Ο αδερφός του προέδρου, Μαχίρ Άσαντ, ο οποίος διοικούσε στην πραγματικότητα την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία,

Ο Στρατηγός Ghassan Abbas, ο οποίος είναι Διευθυντής του Τμήματος 450 του Συριακού Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας και Σύμβουλος Στρατηγικών Υποθέσεων του Προέδρου,

Ο στρατηγός Basam Hasan, ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του γραφείου του προέδρου και του ερευνητικού κέντρου.

Σύμφωνα με τα εντάλματα σύλληψης, διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ανέφερε ο ιστότοπος των Human Rights Defenders (CRD).

Η έρευνα για τις χημικές επιθέσεις στην Ανατολική Ghouta τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε μετά την υποβολή ποινικής μήνυσης από επιζήσαντες και από το Συριακό Κέντρο για τα ΜΜΕ και την Ελευθερία της Έκφρασης (SCM). Υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μέλη του Συλλόγου Θυμάτων Χημικών Όπλων.

Το Σαρίν, το αέριο μουστάρδας ή χλώριο χρησιμοποιούνται προφανώς στη Συρία, αναφέρουν επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Εκτός των αποδεικτικών στοιχείων από πρώτο χέρι σε ορισμένα θύματα, η μήνυση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και άλλα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής της συριακής αλυσίδας διοίκησης και έγγραφα σχετικά με το πρόγραμμα χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης.

Η επίθεση με αέριο Sarin, που χρησιμοποιήθηκε στην Ανατολική Γούτα, θεωρήθηκε ότι διέσχιζε την κόκκινη γραμμή, αλλά οι ΗΠΑ δεν απάντησαν με δύναμη και η Ρωσία διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία στην οποία το συριακό καθεστώς παραιτήθηκε από τα χημικά του όπλα.

Ποινικές διώξεις σε Σουηδία και Γερμανία

Παρόμοιες ποινικές διώξεις έχουν επίσης κατατεθεί στο SCM στη Γερμανία, όπου σχετίζονται τόσο με τις προαναφερθείσες επιθέσεις στη Ghouta όσο και με μια άλλη στο Khan Shaikhun το 2017. Μια άλλη ποινική κατηγορία έχει επίσης κατατεθεί στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), το συριακό καθεστώς έχει εμπλακεί σε πολλές χημικές επιθέσεις με σαρίν, χλώριο και αέριο μουστάρδας. Έχουν αναφερθεί διακόσιες περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί όλες.

Το συριακό καθεστώς και οι αντάρτες κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για πολλές από τις επιθέσεις. Το χλώριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές. Το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης παράγει αέριο μουστάρδας.

«Ελπίζουμε τα εντάλματα σύλληψης να στείλουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στους επιζώντες και σε όλους όσους επλήγησαν από τις επιθέσεις και τις άλλες σφαγές στη Συρία ότι ο κόσμος δεν τους έχει ξεχάσει και ότι ο αγώνας για δικαιοσύνη συνεχίζεται», δήλωσε η Aida Samani της CRD.

Πηγή: Defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα ημέρες από τον απόπλου του τρικάταρτου πλοίου Belem από την Αθήνα, μεταφέροντας τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που άναψε στην αρχαία Ολυμπία στις...

ΕΛΛΑΔΑ

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα καταγράφηκε νέο περιστατικό καταγγελλόμενης ενδοοικογενειακής βίας, αυτή τη φορά στη Νίκαια. Σύμφωνα με την καταγγελία και τη μήνυση που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η αγοραστική κίνηση, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα ήταν αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι και ικανοποίησε τους ανθρώπους της αγοράς στους κλάδους του...

ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρας 46 ετών εντοπίστηκε  στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά  να έχει στην κατοχή του όπλο με γεμιστήρα  και να χρησιμοποιεί πουκάμισο λευκό με επωμίδες...