Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Σούνακ φέρνει το σχέδιο “Ρουάντα” εν όψει και των εκλογών

Η παραίτηση του Βρετανού υπουργού Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, μετά τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης «νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης» για να σταλούν μετανάστες στη Ρουάντα αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλείται να είναι ακόμη πιο σκληρός στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με κίνδυνο να “βουλιάξει” στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Daily Express αναφέρει ότι η «πρώτη δοκιμή» του κ. Σουνάκ για το σχέδιο νόμου της Ρουάντα αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν οι βουλευτές θα έχουν την αρχική τους ψηφοφορία. Κάποιοι φέρονται να ζητούν τη συνεδρίαση των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ώστε να περάσει από το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Στην καυστική επιστολή παραίτησης του, ο κ. Τζένρικ εξηγεί στον βρετανό πρωθυπουργό  ότι δεν πιστεύει ότι το νέο νομοσχέδιο «μας παρέχει τις καλύτερες πιθανές πιθανότητες επιτυχίας»  για την απογείωση των πτήσεων απελάσεων προς  τη Ρουάντα.

Σε απάντηση, ο κ. Σούνακ χαρακτήρισε την αναχώρηση «απογοητευτική», αλλά είπε στον Τζένρικ σε επιστολή ότι φοβάται ότι «βασίστηκε σε μια θεμελιώδη παρανόηση της κατάστασης».

Οι Εργατικοί σχολίασαν ότι το τελευταίο «χαοτικό κεφάλαιο» των εσωτερικών μαχών των Τόρις έδειξε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή εξουσίας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είπαν ότι ο κ. Σουνάκ έχασε τον έλεγχο της κυβέρνησης, καθώς ένας ακόμα υπουργός «φεύγει από το πλοίο που βυθίζεται».

Ο κ. Σουνάκ αντιμετωπίζει τώρα το σχεδόν αδύνατο έργο να κερδίσει ψήφους τόσο από τη δεξιά των Τόρις όσο και από μετριοπαθείς βουλευτές της ομάδας του προειδοποιώντας  ότι δεν μπορούν να στηρίξουν νομοθεσία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσθέτοντας στα δεινά του πρωθυπουργού, η αποπεμφθείσα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας της ανατολικής κεντρικής Αφρικής, Βίνσεντ Μπιρούτα, προειδοποίησε: «Χωρίς τη νόμιμη συμπεριφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρουάντα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει με τη Σύμπραξη Μετανάστευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης».

Ορισμένοι δεξιοί των Τόρις υπέβαλαν επιστολές δυσπιστίας στον κ. Σουνάκ την Τετάρτη, σύμφωνα με το ITV. Ο πρώην υπουργός Άντρεα Τζένκινς, ένθερμος οπαδός του Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι η παραίτηση του Τζένρικ «μπορεί να είναι ο θάνατος για την ηγεσία του Σουνάκ».

Δεκάδες σκληροπυρηνικοί, συμπεριλαμβανομένων μελών των 35 μελών των Νέων Συντηρητικών, της Ομάδας Κοινής Λογικής και της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας συναντήθηκαν ξανά το βράδυ της Τετάρτης για να αποφασίσουν εάν θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ του νέου νομοσχεδίου . Σύμφωνα με τους Financial Times, το νομοσχέδιο αγνοεί “τμήματα του διεθνούς δικαίου”, αλλά οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού λένε ότι είναι “στο μέγιστο” αυτού που θα μπορούσε να κάνει.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την απόκτηση από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την 31η Μαΐου θα είναι ανοικτή η εφαρμογή καταχώρισης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 όπως γνωστοποίησε ο...

ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφώνεται η ένταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομία έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου, θα καταβληθούν 62.244.037 ευρώ σε 60.583 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της...