Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στο Αλικάντε ο Ρώσος πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία – Επιβεβαιώνουν οι ουκρανικές αρχές

Οι φίλοι του λένε ότι «φοβόταν να πεθάνει στον πόλεμο και ήθελε να φύγει από τον στρατό πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν τον άφησαν». Φοβόταν τον θάνατο αλλά τελικά δεν τον απέφυγε στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου είχε βρει καταφύγιο.

Οι ισπανικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου EFE, επιβεβαιώνουν ότι ο 33χρονος που βρέθηκε νεκρός σε εξοχική κατοικία στις 13 Φεβρουαρίου στον οικισμό Βιγιαχογιόσα του Αλικάντε δεν είναι άλλος από τον Ρώσο πιλότο Μαξίμ Κουζμινόφ , ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο αυτομόλησε από τον ρωσικό στρατό και πέρασε στην Ουκρανία. Παραδόθηκε στον ουκρανικό στρατό με το ελικόπτερο που πιλοτάριζε και κατάφερε να περάσει τα σύνορα πετώντας πολύ χαμηλά.

Τον θάνατο του πιλότου, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR), Άντρι Γιουσόφ.

Από την αρχή, οι ισπανικές αρχές ερεύνησαν την υπόθεση ως “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” , καθώς το θύμα δέχθηκε έξι σφαίρες και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το όχημα με το οποίο οι δολοφόνοι τράπηκαν σε φυγή πέρασε πάνω από το νεκρό σώμα.

Αν και τα έγγραφα που βρέθηκαν δίπλα στο θύμα δεν ανταποκρίνονται με αυτά του Κουζμινόφ (28 ετών), καθώς δείχνουν ότι πρόκειται για 33χρονο άτομο ουκρανικής υπηκοότητας, οι πηγές που συμβουλεύτηκε το EFE, διευκρίνισαν ότι είναι ο πιλότος που εγκατέλειψε τα ρωσικά στρατεύματα.

Χθες Δευτέρα το ουκρανικό μέσο Kyiv Post ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR), Andri Yusov, επιβεβαίωσε τον θάνατο του πιλότου που αυτομόλησε, Maxim Kuzminov, αν και δεν ανέφερε το μέρος όπου βρέθηκε το πτώμα.

Πηγή της GUR ανέφερε σε άλλο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, την Ukrainska Pravda, ότι ο πιλότος πυροβολήθηκε και ότι βρέθηκε ένα καμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί από τους δολοφόνους, το τελευταίο από τα οποία συμπίπτει με αυτό που συνέβη στο έγκλημα από τη Villajoyosa καθώς λίγο μετά το αυτοκίνητο βρέθηκε πυρπολημένο.

Η αυτομόληση  του Ρώσου πιλότου έγινε γνωστή τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν η ουκρανική GUR δημοσίευσε εικόνες στις οποίες ο πιλότος εξηγούσε πώς ήρθαν σε επαφή μαζί του και του πρόσφεραν να περάσει στην ουκρανική πλευρά με ανταλλαγή χρημάτων και προστασία.

Όπως ανέφερε τότε ο επικεφαλής του ουκρανικού GUR, Kirilo Budánov, ο Kuzminov πέρασε τα σύνορα πετώντας κάτω από την περιοχή ανίχνευσης ραντάρ μαζί με δύο άλλα μέλη του πληρώματος που δεν γνώριζαν τα σχέδια του πιλότου και έχασαν τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να διαφύγουν μετά την προσγείωση ενώ ο Κουζμινόφ παραδόθηκε.

Ο Μπουντάνοφ εξήγησε επίσης ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε καταφέρει να βγάλει την οικογένεια του αποστάτη πιλότου από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πιλότος δεν ήθελε να πάει στον πόλεμο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας Sizran στη νότια Ρωσία. Του ανατέθηκε να υπηρετήσει στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου μεταξύ των συναδέλφων του είχε τη φήμη ότι ήταν «ήρεμος άνθρωπος» και οι αρμοδιότητες του δεν είχαν καμία σχέση με στρατιωτικές αποστολές. Οι συνάδελφοι του πιλότου υποστηρίζουν ότι η κοπέλα του, που αγνοούσε τα σχέδιά του, έμεινε στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με το κανάλι  Baza στο Telegram, η μητέρα του Kuzminov είχε επίσης εγκαταλείψει τη Ρωσία πριν ο γιος της αυτομολήσει στην Ουκρανία με το ελικόπτερο του, κάτι που συνέβη το καλοκαίρι του 2023.

Ο Κουζμίνοφ πήρε την τελική απόφαση για να αυτομολήσει ενώ πετούσε κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στις 9 Αυγούστου. Στη συνέχεια οδήγησε το ελικόπτερο πέρα ​​από τα σύνορα σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. Κατά την προσγείωση τραυματίστηκε αλλά του πρόσφεραν αμέσως ιατρική βοήθεια οι ουκρανικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, η Επιτροπή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης άνοιξε υπόθεση για «προδοσία» κατά του Κουζμίνοφ και οι συγγενείς των δύο συντρόφων του που δολοφονήθηκαν μετά την απόβαση στην Ουκρανία ζητούσαν να πληρώσει με τη ζωή του για ό,τι έκανε.

Ο αρχηγός κατασκοπείας της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι ο Ρώσος πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία και βρέθηκε πυροβολημένος νεκρός την περασμένη εβδομάδα σε γκαράζ στη Βιγιαχογιόσα του Αλικάντε, ήταν «προδότης» και «εγκληματίας».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες (27/4) Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ θα προωθήσει τις προτάσεις του για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και μιας πιθανής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ...

ΔΙΕΘΝΗ

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον πριν από την έναρξη του ετήσιου δείπνου της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, απαιτώντας να...

ΕΛΛΑΔΑ

Απολογήθηκαν οι τριάντα ένας από τους 67 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Ρέντη, όπου δολοφονήθηκε ο αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης. Επτά προφυλακίστηκαν και...