Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Κατηγορητήριο για τη δολοφονία του συζύγου της πρώην προέδρου Ζοβενέλ Μοϊζ και άλλων 50 από τον δικαστή που ερευνά την υπόθεση  

Δικαστής από την Αϊτή που ηγείται της έρευνας για τη δολοφονία του τελευταίου προέδρου της χώρας, Jovenel Moïse, το 2021, έχει κατηγορήσει 50 άτομα στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της χήρας του Moïse και ενός πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με έγγραφο 122 σελίδων, που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

υπογεγραμμένο από τον δικαστή Walther Wesser Voltaire, που δημοσιοποιήθηκε από την AyiboPost, η χήρα του προέδρου, Martine Moïse, συνωμότησε με τον πρώην πρωθυπουργό Claude Joseph για να σκοτώσουν τον πρόεδρο και η ίδια να τον αντικαταστήσει, αναφέρει η The Guardian.

Ο Jovenel Moïse πυροβολήθηκε θανάσιμα το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2021, όταν αρκετοί ένοπλοι μπήκαν στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού του στο Πορτ-ο-Πρενς.

Από την επίθεση τραυματίστηκε η πρώην πρώτη κυρία. Τώρα, ο δικαστής ζητά τη σύλληψη και τη δίκη της  κατηγορουμένης.

Η πρώην πρώτη κυρία και ο Claude Joseph δεν θέλησαν να σχολιάσουν την κατάσταση, αλλά η Martine Moïse είπε στα κοινωνικά δίκτυα ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Ο Claude Joseph είπε στη Miami Herald ότι ο de facto διάδοχος του προέδρου, Ariel Henry, ο σημερινός πρωθυπουργός, ήταν ο κύριος ωφελούμενος της επίθεσης και ότι επηρεάζει το δικαστικό σύστημα της Αϊτής για να διώξει τους αντιπάλους του σε ένα «κλασικό πραξικόπημα».

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ariel Henry είπε ότι ο δικαστής είναι ανεξάρτητος και «ελεύθερος να εκδίδει εντολές σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή του».

Ο Χένρι διορίστηκε να αντικαταστήσει τον Τζόζεφ, ο οποίος τώρα ηγείται ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, μέρες πριν από τη δολοφονία. Υποσχέθηκε να διεξαγάγει εκλογές, αλλά τις ανέβαλε επ’ αόριστον, επικαλούμενος σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης δραστηριότητας από βαριά ένοπλες εγκληματικές συμμορίες.

Μια ξεχωριστή υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία του Moïse δικάζεται στο Μαϊάμι, όπου έξι από τους 11 κατηγορούμενους ομολόγησαν την ενοχή τους ότι σχεδίαζαν να στείλουν Κολομβιανούς μισθοφόρους για να απαγάγουν τον Moïse, ένα σχέδιο που άλλαξε την τελευταία στιγμή σε δολοφονία.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες των ΗΠΑ, οι συνωμότες προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τον Moïse με έναν Αϊτινό-Αμερικανό πάστορα, τον Christian Emmanuel Sanon.

Πηγή: Digi24.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα. Τα μικρά εμπορικά θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες (27/4) Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ θα προωθήσει τις προτάσεις του για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και μιας πιθανής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ...

ΔΙΕΘΝΗ

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον πριν από την έναρξη του ετήσιου δείπνου της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, απαιτώντας να...