Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία, με τους σημερινούς ρυθμούς, δεν πιάνει τους κλιματικούς στόχους για το 2030

Η Γερμανία πέτυχε τους κλιματικούς στόχους της το 2022 και οι εκπομπές μειώθηκαν σχεδόν κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, κινδυνεύει να αποτύχει, και μάλιστα κατά πολύ, στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030.

Η προειδοποίηση προέρχεται από το «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για Θέματα Κλίματος», μια πενταμελή επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για την επιτήρηση των κλιματικών στόχων. Αστάθμητοι παράγοντες έχουν προκαλέσει τόσο απότομη πτώση των εκπομπών, ώστε σχεδόν κανένας τομέας της γερμανικής Οικονομίας δεν βρίσκεται πραγματικά στη σωστή πορεία. Και αν αυτό δεν αλλάξει, η Γερμανία θα αποκλίνει κατά πολύ από τους κλιματικούς στόχους για το 2030, τονίζεται στην τελευταία έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί της Προστασίας του Κλίματος, οι εκπομπές το 2022 μειώθηκαν κατά 14 εκ. τόνους. Ωστόσο, 9 εκ. εξ αυτών οφείλονταν στην ασθενέστερη οικονομική παραγωγή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Βιομηχανία χρησιμοποίησε την ενέργεια με μεγαλύτερη φειδώ, αλλά αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα. «Πετύχαμε τους στόχους πέρυσι, κυρίως λόγω της κρίσης», είπε η Μπριγκίτε Κνόπφ αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο αποχαιρετισμός από το «απόθεμα ορυκτού κεφαλαίου» γίνεται πολύ αργά – ειδικά στους τομείς της θέρμανσης και των μεταφορών. Στις μεταφορές, για παράδειγμα, οι εκπομπές αυξήθηκαν αντί να μειωθούν – και αυτό σε μια χρονιά υψηλών τιμών στα καύσιμα και πειραματικής εφαρμογής του μηνιαίου εισιτηρίου των 9 Ευρώ για τα τοπικά ΜΜΜ. Ο αριθμός των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μειώθηκε «μόνο οριακά». Στα κτίρια, η φιλική προς το Κλίμα αντλία θερμότητας εγκαθίσταται μέχρι στιγμής με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι δύο τομείς, τα κτίρια και οι μεταφορές, έχουν επανειλημμένα αποτύχει στον λεγόμενο τομεακό στόχο.

Στα τέλη Μαρτίου, οι επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν να τροποποιήσουν το Νόμο για την Προστασία του Κλίματος, ούτως ώστε να εξετάζονται όλοι οι τομείς συνολικά. Η νέα ρύθμιση βοηθά το υπουργείο Μεταφορών του Φόλκερ Βίσινγκ (FDP), το οποίο υπολείπεται πολύ από την επίτευξη των τομεακών στόχων. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων επικρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης. Εάν ο στόχος της τροποποίησης του Νόμου είναι η άμβλυνση της ευθύνης των Υπουργείων, αυτό θα αυξήσει «τον κίνδυνο μελλοντικών αστοχιών σε σχέση με την επίτευξη των στόχων», προειδοποιεί η Κνόπφ.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Εάν η Προστασία του Κλίματος συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, οι εκπομπές το 2030 θα είναι κατά περίπου 40% μεγαλύτερες αυτών που έχουν τεθεί ως στόχος και αντί των 438 εκ. τόνων αερίων του θερμοκηπίου, η Γερμανία θα έχει εκπομπές 628 εκ. τόνων, πολύ μακριά από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Γεωργία διαμαρτυρόμενοι κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής», που υιοθετήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο,...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε η Μάγδα Φύσσα, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή Prime, αναφέροντας ότι έμαθε για την απόφαση...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την απόκτηση από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την 31η Μαΐου θα είναι ανοικτή η εφαρμογή καταχώρισης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 όπως γνωστοποίησε ο...