Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτομαγιά: Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο – 50 συλλήψεις στην Τουρκία, 300 πορείες στην Γαλλία, χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Σεούλ

Διδηλώσεις σε όλο τον κόσμο γίνονται σήμερα (01.05.2023) για την Εργατική Πρωτομαγιά, με τους πολίτες να δίνουν «ραντεβού στους δρόμους».

Συγκεκριμένα, δυναμικές διαδηλώσεις για την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς έγιναν στην Τουρκία, με επεισόδεια και δεκάδες προσαγωγές στην πλατεία Ταξίμ.

Σε τουλάχιστον 50 συλλήψεις έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έλαβε για να εμποδίσει τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που δεν έχουν άδεια από τις κρατικές αρχές.

Το πρωί μέλη του συνδικάτου Umut-Sen επιχείρησαν να κάνουν πορεία από το σημείο προσυγκέντρωσης, στην περιοχή Μπεσίκτας του Βοσπόρου, προς την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία τους εμπόδισε και προχώρησε σε 15 συλλήψεις.

AP Photo/Emrah Gurel

Την ίδια ώρα, περίπου 30 μέλη του Κόμματος Λαϊκής Απελευθέρωσης (ΗΚΡ) επιχείρησαν και αυτά να κάνουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία εμπόδισε την πορεία και αυτής της ομάδας, συλλαμβάνοντας 20 μέλη της.

Στην ασιατική πλευρά της πόλης, ένταση υπήρξε στην περιοχή Μάλτεπε, όταν η αστυνομία ζήτησε από διαδηλωτές να κατεβάσουν τα πανό που έφεραν μαζί τους. Σημειώθηκε ένταση, κατά την οποία υπέστη μικρές υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και η αστυνομία συνέλαβε,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 15 διαδηλωτές.

AP Photo/Emrah Gurel

Στην Γαλλία αναμένονται πορείες με αφορμη την Πρωτομαγιά για το συνατξιοδοτικό του Μακρόν, με την πορεία να ξεκινά αυτή την ώρα από την πλατεία Δημοκρατίας. Ρεν και Τουλούζη αναμένουν δυναμικές διαδηλώσεις, οι οποίες συνολικά, θα φτάσουν τις 300 σε όλη την χώρα.

AP Photo/Aurelien Morissard

Παράλληλα, στην Ασία η συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις ήταν η μεγαλύτερη μετά την πανδημία. Στην Σεούλ της Ν. Κορέας μάλιστα, συμμετείχαν στις πορείες, 100.000 άνθρωποι.

AP Photo/Dita Alangkara

Ωστόσο, για πρώτη φορά από το 1959, αναβάλλονται οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς στην Κούβα, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ θα προωθήσει τις προτάσεις του για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και μιας πιθανής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ...

ΔΙΕΘΝΗ

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον πριν από την έναρξη του ετήσιου δείπνου της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, απαιτώντας να...

ΕΛΛΑΔΑ

Απολογήθηκαν οι τριάντα ένας από τους 67 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Ρέντη, όπου δολοφονήθηκε ο αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης. Επτά προφυλακίστηκαν και...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης που ανασύρθηκε από τη σορό του πλουσιότερου ανθρώπου στον Τιτανικό πωλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των 1,175 εκατομμυρίων λιρών (1,4...