Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Φόβοι για νέο ξέσπασμα πολέμου – Νεκρός στέλεχος του Παλαιστινιακού  Ισλαμικού Τζιχάντ

Φόβους για νέα σύρραξη, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εγείρουν τα πλήγματα των δύο πλευρών στη Λωρίδα της Γάζας απο την Τρίτη μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας , στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, σκοτώθηκε από νέο πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας του ισραηλινού στρατού καθώς οι επιχειρήσεις του έχουν απολογισμό τουλάχιστον 25 νεκρούς από προχθές Τρίτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Χθες το απόγευμα μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες, αλλά χωρίς να έχει αναφερθεί ως τώρα κανένας τραυματισμός στο Ισραήλ. Η οργάνωση τους διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «οι ισραηλινοί δεν θα μείνουν ατιμώρητοι» και ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την αντίσταση».

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, ο στρατιωτικός βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, επιβεβαίωσε πως ο «Αλί Γάλι διοικητής μονάδας εκτόξευσης ρουκετών δολοφονήθηκε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μαζί με άλλους μάρτυρες».

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι, το υψηλότερο τμήμα πολυκατοικίας καταστράφηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Χαν Γιούνες. Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, άλλοι δύο άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί του σκοτώθηκαν και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός Στρατός απο την πλευρά του ανέφερε πως επρόκειτο για μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, σε ανάρτηση του στο Twitter του με την οποία επιβεβαίωσε πως «μαχητικά αεροσκάφη» του έβαλαν «στο στόχαστρο» τον Αλί Γάλι καθώς «κρυβόταν σε διαμέρισμα στη Χαν Γιούνες».

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και το Ισραήλ είναι η χειρότερη από τον Αύγουστο του 2022 στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τσάχι Χανέγκμπι, τον ομόλογο του στην ισραηλινή κυβέρνηση , επέμεινε στην “ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών”. Επίσης αναφέρθηκε στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Λ. Οίκο.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τόνισε πως ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση και θέλει εγγυήσεις πως δεν υπάρξει «περαιτέρω» κλιμάκωση και καταδίκασε τις απώλειες αμάχων εκατέρωθεν των αντιμαχόμενων, στη Λωρίδα της Γάζας.

Γύρω από τον θύλακα, κάτοικοι ισραηλινών κοινοτήτων σπεύδουν στα καταφύγια ενώ τα σχολεία διατάχθηκε να κλείσουν σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία.

Οι πιο πρόσφατοι στόχοι των ισραηλινών δυνάμεων ήταν τέσσερις στρατιωτικές μονάδες , συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων από τις ναυτικές δυνάμεις της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο στρατός είπε ότι τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται.

«Έχω την αίσθηση πως θα ξεσπάσει νέος πόλεμος», επικρατούν «ένταση και φόβος», συνόψισε ο Μοντέρ Αμπντάλα, πενηντάρης κάτοικος της Γάζας.

Πηγές του Sky News Arabia ανέφεραν ότι «νέες και έντονες εκρήξεις πυραύλων εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς κοντινούς οικισμούς, τραυματίζοντας 3 Ισραηλινούς εποίκους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι υποβάθμισαν χτες Τετάρτη την ιδέα μιας επικείμενης κατάπαυσης του πυρός με την Ισλαμική Τζιχάντ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι «η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Αυτό συνέβη καθώς μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού βομβάρδισαν τέσσερις τοποθεσίες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, το βράδυ της Τετάρτης, με τις δύο πλευρές να εντείνουν τις επιθέσεις τους. ενώ οι σειρήνες ηχούσαν τακτικά στο νότιο Ισραήλ, προειδοποιώντας για ρουκέτες που έρχονται από τη Γάζα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Πέμπτη, 16 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού και των συν αυτοίς, Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα. Άγιος Αλέξανδρος...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε στρατιώτες — τέσσερις κληρωτοί αλεξιπτωτιστές και ο επικεφαλής της μονάδας τους — σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, στο...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ηγέτης του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, γνωστότερου με το ακρώνυμο Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χθες Τετάρτη πως αυτό μαζί με τις άλλες παλαιστινιακές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διάσωση του ΕΣΥ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του...