Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Twitter: Πώς οι αλλαγές στο API θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έρευνα για εγκλήματα πολέμου (long read)

Η πρόσφατη απόφαση του Twitter να χρεώνει περισσότερα από 500.000 δολάρια ετησίως για ένα εργαλείο ανάλυσης των αναρτήσεων στην πλατφόρμα, εμποδίζει την έρευνα για την παραπληροφόρηση και τα εγκλήματα πολέμου και θα μπορούσε να επιβραδύνει τις προσπάθειες διάσωσης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και μη κερδοσκοπικές ομάδες.

Όπως αναφέρει η Washington Post, από το 2006, οι χρήστες του Twitter είχαν ελεύθερη πρόσβαση στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API). Αυτό επέτρεπε στους ερευνητές να εξάγουν και να αναλύουν δεδομένα που παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της πλατφόρμας στις εκλογές και τη διάδοση της παραπληροφόρησης, καθώς και να συγκεντρώνουν και να συνθέτουν φωτογραφικά και βιντεοσκοπημένα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραπομπή πιθανών εγκληματιών πολέμου σε διεθνή δικαστήρια.

Το Twitter ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η πρόσβαση στο API θα απαιτεί πλέον συνδρομή που θα κυμαίνεται από 42.000 έως 210.000 δολάρια μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ΜΚΟ, ανεξάρτητοι ερευνητές και φοιτητές δεν θα έχουν πια πρόσβαση. Η πλατφόρμα πλέον χρεώνει για διάφορες υπηρεσίες που κάποτε ήταν δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών μπλε σημάτων ελέγχου. Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Ίλον Μασκ έχει δηλώσει πως η επί πληρωμή λειτουργία επαλήθευσης θα μειώσει τα bot.

Παρόλο που ο Μασκ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι προσπάθειές του ήταν αποτελεσματικές, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αισθητή πτώση στην κίνηση των bot από τότε που ο δισεκατομμυριούχος αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cheq, η οποία παρακολουθεί την κίνηση στον ιστότοπο.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι η όποια ευθύνη για το σεβασμό, την προστασία και την αποκατάσταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περνά σε δεύτερη μοίρα έναντι των οικονομικών συμφερόντων», δήλωσε η Αλέξα Κένινγκ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϊ, το οποίο έχει συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για την κωδικοποίηση διεθνών προτύπων για τη διεξαγωγή διαδικτυακής έρευνας σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις του ποινικού δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Μασκ έχει απολύσει περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ομάδας που ερευνούσε κρατικά υποστηριζόμενες επιθέσεις στην πλατφόρμα.

Αν και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, έχουν δώσει στους ερευνητές ελεύθερη πρόσβαση στο API τους στο παρελθόν, το Twitter ξεχώριζε λόγω της σχετικής διαφάνειας. Οι ερευνητές ανοικτού κώδικα είχαν πρόσβαση σε τεράστια σύνολα δημόσιων δεδομένων, γεγονός που τους επέτρεπε να δημιουργήσουν εργαλεία για την οργάνωση των αποδεικτικών στοιχείων πιθανών εγκλημάτων πολέμου που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από το δικαστήριο.

Οι ερευνητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικεντρώθηκαν στη Συρία και την Ουκρανία δήλωσαν ότι το Twitter ήταν ένα κρίσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό ομάδων παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με χημικά όπλα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας και των ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικά σχολεία. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Twitter για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία υποβλήθηκαν ακόμη και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στη Συρία, όπου στρατιές αμάχων σκοτώνονταν από κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές, μια οργάνωση, η Hala Systems, χρησιμοποίησε το API ως προγνωστικό δεδομένο για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που βοήθησε τους διασώστες να προετοιμαστούν.

«Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε μια δυνητικά σχετική δραστηριότητα χρειαζόμαστε πάρα πολλούς ανθρώπους που θα δουλεύουν με βάρδιες, κάτι που δεν έχουμε, είτε μερικά σχετικά έξυπνα προγράμματα υπολογιστών, κάτι που έχουμε», δήλωσε ο Τζον Γιέγκερ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Hala Systems.

«Αυτό δεν είναι κάτι που επιβάρυνε την υποδομή του Twitter και θα με εξέπληττε αν η χρήση του κόστιζε πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

«Αφαιρούν ένα εργαλείο που είναι ευρέως χρήσιμο για την κοινωνία, κυρίως για όσους εργάζονται για την υποστήριξη μιας πραγματικότητας βασισμένης στα γεγονότα και τη λογοδοσία για τις θηριωδίες», τόνισε.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές στην πολιτική του API θα περιορίσουν και τον αριθμό των αναρτήσεων που μπορεί να δημοσιεύσει ένας λογαριασμός που δεν έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη λειτουργία, ο Γιέγκερ ανησυχεί ότι η οργάνωσή του δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το Twitter για να εκδίδει προειδοποιήσεις σε περίπτωση αεροπορικού βομβαρδισμού από τον συριακό στρατό. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018, οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν και τραυμάτισαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η πολιτική ελεύθερου API του Twitter διευκόλυνε επίσης την ανακάλυψη ορισμένων από τις πιο επιδραστικές εκστρατείες bot μέχρι σήμερα. Η ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ και σε αρκετές αφρικανικές χώρες θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αποκαλυφθεί χωρίς αυτό, λένε οι ερευνητές, όπως και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης του ίδιου εργοστασίου τρολ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το 2024 θα διεξαχθούν εκλογές στο Τσαντ, το Μάλι, τη Ρουάντα, τη Σομαλιλάνδη, το Νότιο Σουδάν, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα. Σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις αλλαγές στο API, ερευνητές της International Crisis Group κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πολιτική αυτή θα μειώσει σημαντικά την πληροφόρηση σχετικά με τον αντίκτυπο των εκστρατειών εκλογικής χειραγώγησης, τη διαδικτυακή παρενόχληση ακτιβιστών και τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης σε χώρες όπου το κράτος δικαίου είναι εύθραυστο και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχουν ή έχουν πάψει να υπάρχουν».

Μετά τις αρχικές αντιδράσεις για τις αλλαγές στο API, το Twitter ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι επαληθευμένες κυβερνητικές ή δημόσιες υπηρεσίες που στέλνουν στο Twitter ειδοποιήσεις για τον καιρό, ενημερώσεις για τα μέσα μεταφοράς ή ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το σύστημα δωρεάν.

Ωστόσο οι προγραμματιστές και οι ερευνητές λένε ότι αυτό δεν αρκεί. Τις ημέρες μετά τους μαζικούς, φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο, σκοτώνοντας σχεδόν 70.000 ανθρώπους, ανεξάρτητοι προγραμματιστές λογισμικού συσπειρώθηκαν για να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων και θερμικούς χάρτες για τον εντοπισμό των ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια, καθώς οι κυβερνητικές προσπάθειες διάσωσης καθυστερούσαν.

«Σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, αν συνέβαινε ένας σεισμός ή μια πλημμύρα ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή αυτού του μεγέθους, οι ισχύοντες κανόνες API θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης», δήλωσε ο Ακίν Ούνβερ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εργάστηκε στην προσπάθεια χαρτογράφησης.

Ο Αλεσάντρο Ακόρσι, επικεφαλής της έρευνας της Crisis Group, δήλωσε ότι πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις πιθανότατα δεν θα μπορούν να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στο API.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν, και σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή σε μια σύγκρουση, ειδικά όταν δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης ή όταν οι υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, οι πληροφορίες του είναι ζωτικής σημασίας. Σώζει ζωές», κατέληξε ο επικεφαλής.

ΠΗΓΗ: Washington Post

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο επιτετραμμένο που ασκεί χρέη πρεσβευτή στο Βερολίνο, με αφορμή μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που, όπως υποστηρίζει, στόχευαν το...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει στόχο να...

ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο απο κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες εξετάζει η αστυνομία για να καταλήξει κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση σε κεντρικό...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν και προκαλούν αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους...