Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βάγκνερ εναντίον Πούτιν: Τι προκάλεσε την εξέγερση και πώς επηρεάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους “προδότες” της μισθοφορικής ομάδας Wagner, αφού ο ηγέτης της ορκίστηκε ότι θα ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας.

Ο 62χρονος Γιεβγκένι Πριγκόζιν δημοσίευσε μια σειρά μηνυμάτων από τα τέλη της Παρασκευής προς το Σάββατο, ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος και τα μισθοφορικά του στρατεύματα είχαν εισέλθει στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις της.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

  • Τι προκάλεσε την εξέγερση;

Εδώ και μήνες, ο Πριγκόζιν έχει εμπλακεί σε μια μάχη εξουσίας με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, κατηγορώντας την για τους θανάτους των στρατευμάτων του στην ανατολική Ουκρανία. Τους έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ότι δεν κατάφεραν να εξοπλίσουν επαρκώς τον ιδιωτικό του στρατό, ότι εμπόδισαν την πρόοδο με τη γραφειοκρατία, ενώ διεκδικούν νίκες που κέρδισε η Wagner ως δικές τους.

Την Παρασκευή, ο θυμός του Πριγκόζιν φάνηκε να ξεχειλίζει, καθώς κατηγόρησε τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας ότι διέταξε πλήγματα στα στρατόπεδα της Wagner και σκότωσε μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Είπε ότι έπρεπε να σταματήσουν και υποσχέθηκε να “πάει μέχρι τέλους”. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο. Ώρες αργότερα, ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας δήλωσε ότι είχε “υπό έλεγχο” στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ροστόφ επί του Ντον της νότιας Ρωσίας.

  • Πώς αντιδρά η Μόσχα;

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι “λαμβάνονται μέτρα” κατά της ανταρσίας. Η Ρωσία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και σε διάφορες περιοχές όπως το Ροστόφ και το Λίπετσκ. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την ανταρσία της Wagner “θανάσιμη απειλή” για τη Ρωσία και κάλεσε τη χώρα να ενωθεί. Χαρακτηρίζοντας τη δράση των μισθοφόρων ως “προδοσία”, υποσχέθηκε “αναπόφευκτη τιμωρία”.

  • Ποιοι είναι οι στρατιώτες της Wagner;

Ο ιδιωτικός στρατός είχε εμπλακεί σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά πάντα αρνιόταν την εμπλοκή του. Ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε πέρυσι ότι είχε ιδρύσει την ομάδα, στρατολογώντας τους στρατιώτες από ρωσικές φυλακές με αντάλλαγμα αμνηστία. Στην ανατολική Ουκρανία, η μισθοφορική μονάδα πρωτοστατεί στις δαπανηρές μάχες της Ρωσίας. Ήταν στην πρώτη γραμμή της πολύμηνης επίθεσης για το Μπαχμούτ, καταλαμβάνοντας την περιοχή για τη Ρωσία, αλλά με τεράστιες απώλειες.

  • Πώς αυτό επηρεάζει τον πόλεμο της Ρωσίας

Η εξέγερση σηματοδοτεί την πιο σοβαρή πρόκληση για την μακρόχρονη διακυβέρνηση του Πούτιν και την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας της Ρωσίας από τότε που ανέβηκε στην εξουσία στα τέλη του 1999. Θα αποσπάσει την προσοχή και τους πόρους μακριά από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, σε μια εποχή που το Κίεβο βρίσκεται στη μέση μιας αντεπίθεσης για την ανάκτηση εδαφών. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι “παρακολουθεί” τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του Πριγκόζιν και του Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός του Κιέβου εκμεταλλεύεται τη στιγμή για να συγκεντρώσει τα στρατεύματά του “για επιθετικές ενέργειες” κοντά στο Μπαχμούτ. Η σημασία της ανταρσίας δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους παγκόσμιους ηγέτες, με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας να δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο επιτετραμμένο που ασκεί χρέη πρεσβευτή στο Βερολίνο, με αφορμή μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που, όπως υποστηρίζει, στόχευαν το...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει στόχο να...

ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο απο κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες εξετάζει η αστυνομία για να καταλήξει κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση σε κεντρικό...

ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου 04/05 στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ «ομπρέλες και μπουφάν απαραίτητα» λένε οι...