Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσιγκτον «καταδικάζει» την επικήρυξη εξόριστων ακτιβιστών από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ

Η διπλωματία των ΗΠΑ «καταδίκασε» χθες Δευτέρα την υπόσχεση της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ ότι θα προσφέρει αμοιβές για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη οκτώ ακτιβιστών για τη δημοκρατία που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

«Η εφαρμογή εκτός της επικράτειας του νόμου για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες πολιτών σε όλο τον κόσμο», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο δρακόντειος νόμος προωθήθηκε το 2020, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που έσειαν την ασιατική μητρόπολη από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι οκτώ ακτιβιστές στο στόχαστρο εγκατέλειψαν το Χονγκ Κονγκ αφού προωθήθηκε ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας με εντολή του Πεκίνου.

Η αστυνομία της μητρόπολης προσφέρει αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων Χονγκ Κονγκ (ή περίπου 117.000 ευρώ) για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τη σύλληψή τους. Κατηγορούνται για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις για να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η Ουάσιγκτον «καλεί την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να αποσύρει αμέσως αυτή την επικήρυξη, να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών και να σταματήσει τη διεθνή εφαρμογή του νόμου για την εθνική ασφάλεια», τόνισε ο κ. Μίλερ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι ο Νέιθαν Λο, μορφή του δημοκρατικού κινήματος, που εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ και κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Το Λονδίνο κατήγγειλε επίσης την επικήρυξη των ακτιβιστών από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

«Δεν θα ανεχθούμε προσπάθειες της Κίνας να εκφοβίσει και να φιμώσει ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 29 Απριλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δεν θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνει...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση οπαδών και τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη. Μεταξύ των προφυλακισμένων και 2 φερόμενοι ως ηγετικά...

ΕΛΛΑΔΑ

«Υπάρχει μια οργανωμένη, απόλυτα οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, ένα σύνολο εγκληματιών οι οποίοι έφτασαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό. Δηλαδή οργανωμένα, μεθοδευμένα, εμπνευσμένα και αποφασισμένα χτύπησαν...