Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Απελπισία για όσα χάθηκαν στην Πάρνηθα – Το «κυνήγι» των εμπρηστών και η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στις 22 Αυγούστου 2023, οι πρώτες φλόγες φτάνουν στις παρυφές της Πάρνηθας. Ο εφιάλτης του 2007 ζωντανεύει και το πύρινο μέτωπο απειλεί ξανά τον μεγαλύτερο πνεύμονα της Αττικής. Με τις εστίες ακόμη να σιγοκαίνε οι σκέψεις για το τι μέλει γενέσθαι γίνονται όλο και πιο έντονες. Μπορεί να αναβιώσει ο φυσικός πλούτος της Πάρνηθας;

«Σίγουρα δεν περιμέναμε ότι μέσα σε τόσο λίγα χρόνια θα είχαμε ξανά φωτιά εδώ στην Πάρνηθα από αυτή την πλευρά. Βλέπετε τώρα μόλις υπάρχει μια αναζωπύρωση και από πάνω πετάει ένα γεράκι και είναι αυτό που λέγαμε και πριν μακάρι να μην είναι κοντά στο όριο του καμένου άκαυτου ώστε να έχουμε αναζωπύρωση προς το άκαυτο», λέει ο δασολόγος Γεώργιος Μαντάκας.

Σημπηρώνει στην ΕΡΤ πως: «Θα περιμένουμε να ενεργήσει η φύση εκεί που μπορεί και στις λίγες περιπτώσεις στα λίγα σημεία που δεν μπορεί η φύση να συνεχίσει εκεί και μόνο εκεί πρέπει να επέμβουμε με αναδασώσεις προσεχτικές επιμελημένες. 17:20:33 αν βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί και έχει αρκετούς σπόρους σε 10-15 χρόνια θα φαίνεται μια καλή κατάσταση αν είναι όμως τα σημεία που είχαμε πιο νωρίς ξανά φωτιά θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια και ίσως και ποτέ να μην φτάσουμε στο σημείο να δούμε τόσο ψηλό δάσος όπως τα συγκεκριμένα σημεία».

Το δάσος ήταν πυκνό κάτι που συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα τεράστιο θερμικό φορτίο κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα χιλιάδες δέντρα να γίνουν παρανάλωμα του πυρός. Το μόνο που έχει μείνει είναι σκελετωμένο κορμοί, χωρίς ίχνος πρασίνου.

Ανάμεσα σε αυτόν τον άλλοτε θησαυρό πρασίνου ζούσαν πολλά είδη ζώων. Τα θηλαστικά που κατάφεραν να τρέξουν σώθηκαν. Πολλά όμως βρήκαν τραγικό θάνατο περικυκλωμένα από τις φλόγες. Το μέλλον όσων επιβίωσαν προβλέπεται αβέβαιο.

Οι καμένες δασικές εκτάσεις υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ένα μέρος των οποίων ανήκει στον εθνικό δρυμό ενώ η οριστική αποτίμηση της κατάστασης αναμένεται να γίνει μετά την οριστική καταστολή των πυρκαγιών.

Το «κυνήγι» των εμπρηστών

Συνεχείς είναι οι περιπολίες Πυροσβεστικής και Αστυνομίας γύρω από τα δάση με στόχο τον εντοπισμό ατόμων που κινούνται ύποπτα σε αυτά. Η έρευνα για όσους συλλαμβάνονται θα γίνεται σε βάθος.

Ο 45χρονος άντρας που συνελήφθη χθες στον Αυλώνα για εμπρησμό, εμφανίστηκε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα όταν πληροφορήθηκε πως τον αναζητούσε κλιμάκιο της Ασφάλειας Ωρωπού, για εννέα εστίες φωτιάς.

«Κατά την διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο ανωτέρω είχε θέσει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Έως την σύνταξη του παρόντος, έχουν ταυτοποιηθεί τρεις ενέργειες του δράστη», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Στο σπίτι του βρέθηκε ένα φλόγιστρο, προσανάμματα και πευκοβελόνες, με την αστυνομία να ερευνά αν είναι υπεύθυνος και για τυχόν άλλες παρόμοιες πράξεις. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

«Είναι ένας άνθρωπος που έχει σοβαρότατα ψυχιατρικά προβλήματα, διεγνωσμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σαφώς δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κτήματα σε όλη την περιοχή του Αυλώνα. Θα ήταν απίθανο να μην βρίσκεται γι άλλη μια φορά εκεί για να προστατεύσει την περιουσία του», δήλωσε ο δικηγόρος του, κ. Γώγος.

Στη Χαλκίδα, συνελήφθη για εμπρησμό από πρόθεση  ένας 52χρονος Έλληνας, για δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα  της Τετάρτης στην περιοχή Δοκός. Ισχυρίστηκε  πως του έπεσε το τσιγάρο, ενώ οδηγούσε. Στην Κω συνελήφθη ένας 29χρονος κάτοικος του νησιού, για εμπρησμό από αμέλεια, ο οποίος  πέταξε το τσιγάρο του σε αγροτοδασική έκταση στη περιοχή Πλατάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν προσαχθεί και εξετάζονται ως ύποπτοι ένας 18χρονος ΑΜΕΑ ο οποίος έχει καταγραφεί χθες σε κάμερα συσκευαστηρίου της περιοχής να βάζει φωτιά σε ξηρά χόρτα στα Ψαχνά Ευβοίας και ένας 20χρονος στην Κάρυστο ο οποίος εξετάζεται για την πρόκληση τεσσάρων πυρκαγιών στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στην Ανακρίτρια Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν οι τρεις που συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη γιατί είχαν βάλει  13 μετανάστες μέσα σε ένα τρέιλερ αυτοκινήτου. Βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, διχόνια με ρατσιστικά κίνητρα, αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα. Κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο στη χώρα αντιμετωπίζουν οι 13 μετανάστες.

Οι τρεις συλληφθέντες κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, μετά την διαφωνία Ανακρίτριας και Εισαγγελέως αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...