Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τα «καμπανάκια» στη συμπεριφορά του εφήβου που «μαρτυρούν» χρήση ναρκωτικών – Όλο και πιο νέοι οι χρήστες

Στα σκοτεινά μονοπάτια των ναρκωτικών φαίνεται να μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι νέοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ και της Αστυνομίας, αφού ο ηλικιακός μέσος όρος έναρξης της χρήσης ναρκωτικών είναι τα 15 έτη, χαμηλότερος από ότι παλαιότερα.

Για τον αγώνα που έδωσε για να γλιτώσει το παιδί του από τα ναρκωτικά μιλάει στην ΕΡΤ ο πατέρας ενός έφηβου χρήστη. Αυτό που τον θορύβησε όπως λέει, ήταν η ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς του και η επιθετικότητα που έβγαζε.

Ο πατέρας του εφήβου που εθίστηκε στα ναρκωτικά περιγράφει πως: «Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτεί ο ίδιος ο γονιός ότι το παιδί του κάνει χρήση ουσιών. Έκανε ψυχωτικά επεισόδια, χρειάστηκε να πάρει θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποταθήκαμε σε κάποιον ψυχίατρο κάποια στιγμή όταν άρχισε η συμπεριφορά να γίνεται και βίαιη. Στο σχολείο πήγαινε αλλά με μηδενική πρακτικά απόδοση. Βρεθήκαμε στο ΚΕΘΕΑ Στροφή που είναι πρόγραμμα για ανήλικους χρήστες. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ένα πρόβλημα διαχείρισης των συναισθημάτων τους οπότε ανατρέχουν στα ναρκωτικά. Δεν υπάρχουν αθώα ναρκωτικά όλα τα ναρκωτικά δυνητικά σκοτώνουν. Τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού. Είναι πάρα πολύ φθηνές έως και δώρο στην αρχή μέχρι να εξαρτηθούν τα παιδιά».

«Η μέση ηλικία εμπλοκής των εφήβων βρίσκεται λίγο μετά τα 15»

Ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, επικεφαλής στον τομέα έρευνας στο ΚΕΘΕΑ εξηγεί στην ΕΡΤ πως: «Η μέση ηλικία εμπλοκής των εφήβων βρίσκεται λίγο μετά τα 15. Υπάρχει περίπτωση κάποιες ακραίες περιπτώσεις να συναντήσουμε χρήση και στα 13 και στα 12».

Η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά ξεκινά για τα νέα παιδιά από τα λεγόμενα ελαφρά ενώ μεγάλη εξάπλωση έχει τα τελευταία χρόνια το σίσα, γνωστό ως η κοκαΐνη των φτωχών.

«Η κάνναβη είναι η κύρια ουσία η οποία θα χρησιμοποιήσουν καταρχήν οι έφηβοι. Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες. Κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες γιατί έχουν εθιστικές ικανότητες πολύ σημαντικές όπως είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Η κρυσταλλική μεθαμφεταμινη είναι το σίσα. Φαίνεται ότι επειδή παρασκευάζεται εύκολα με οικιακό εξοπλισμό κυκλοφορεί και πιο πολύ», προσθέτει ο ίδιος.

Συνθέτοντας την ανθρωπογεωγραφία των νεαρών χρηστών, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και όχι ταξικό.

«Είναι το προφίλ του γιου μας και της κόρης μας, παιδιά τα οποία δεν προέρχονται από μια γειτονιά παιδιά τα οποία δεν έχουν ειδικά χαρακτηριστικά», εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος.

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ ένας στους δέκα μαθητές έχει χρησιμοποιήσει κάποια φορά στη ζωή του κάνναβη.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Γεωργία διαμαρτυρόμενοι κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής», που υιοθετήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο,...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε η Μάγδα Φύσσα, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή Prime, αναφέροντας ότι έμαθε για την απόφαση...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την απόκτηση από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη», ήταν το σχόλιο της Μάγδας Φύσσα για το θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μιλώντας η κ.Φύσσα στην ΕΡΤ, ανέφερε...