Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αγόρευση εισαγγελέα για το «Μάτι»: Ευθύνες σε 4 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής – «Ουδείς ενημέρωσε τους κατοίκους να φύγουν»

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, δεκάδες συγγενείς θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και εγκαυματίες που βγήκαν ζωντανοί από τον πύρινο εφιάλτη, παρακολουθούσαν την εξάωρη εισαγγελική αγόρευση για τις ευθύνες των κατηγορουμένων.

«Έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Από αυτόν θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα. Ακόμα ελπίζουμε ότι θα σταθεί στο ύψος του για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Οικονομίδης, συγγενής θυμάτων.

Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης καταλόγισε ευθύνες σε 4 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής για παραλείψεις τους και ολέθρια, όπως τα χαρακτήρισε σφάλματα τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου του 2018.

Ζήτησε την ενοχή του τότε αρχηγού Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, τότε υπαρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου, του πρώην διοικητή Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, Ιωάννη Φωστιέρη και του πρώην διοικητή Πυροσβεστικού Τμήματος Αθήνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Οι παραλείψεις Ματθαιόπουλου οδήγησαν στο θάνατο 9 ανθρώπους

Καταπέλτης ήταν ο κ. Μανιάτης για τον πρώην υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, για τον οποίο τόνισε ότι δεν έδωσε εντολή να σπεύσουν τα τρία πλωτά της πυροσβεστικής για να σώσουν τον κόσμο που ήταν στη θάλασσα.

«Τα πλοιάρια ήταν ετοιμοπόλεμα, πλόιμα, μάχιμα. Ακόμα και στις 19.00, αν δινόταν εντολή για επιχείρηση, είναι βέβαιο ότι η συνδρομή τους θα ήταν σημαντική και καταλυτική. Αποδείχθηκε ότι πολλοί άνθρωποι παρέμειναν, παλεύοντας, για ώρες μέσα στη θάλασσα. Η εντολή δεν ήρθε ποτέ και η εσφαλμένη απόφαση συνέτεινε στο θάνατο των 9 ανθρώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Οι κάτοικοι έβλεπαν και μύριζαν τους καπνούς, αλλά κανείς δεν τους ενημέρωσε για τον κίνδυνο»

Κατηγορηματικός υπήρξε ο εισαγγελικός λειτουργός για τις ευθύνες που βαρύνουν πρώην αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο οποίος ήταν ο μόνος αρμόδιος, όπως είπε, να εισηγηθεί την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων που κινδύνευαν, αλλά δεν το έκανε.

«Οι κάτοικοι μύριζαν τους καπνούς, έβλεπαν τους καπνούς αλλά αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι θα απειληθούν, ουδείς τους ενημέρωσε, ουδείς τους ειδοποίησε, κατάλαβαν τη φωτιά όταν πια είδαν τις φλόγες μπροστά τους», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Στο αλαλούμ εκείνων των ωρών, συνετέλεσαν η ανυπαρξία συντονισμού, πυροσβεστικής και αστυνομίας και η έλλειψη εναέριων μέσων.

«Ακούσαμε ότι οχήματα έφθαναν στο σημείο της φωτιάς, χωρίς να ενημερώνουν καν ότι έφθασαν, οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή επιχειρούσαν κατά το δοκούν», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

«Απογοήτευση, περιμέναμε ότι τουλάχιστον ηθικά θα δικαιώνονταν οι ψυχές των ανθρώπων που έφυγαν. Τίποτα από αυτά δε γίνεται«, τόνισε ο δικηγόρος των θυμάτων, Β. Ταουξής.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε πάντως την απαλλαγή τριών πρώην αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Η αγόρευσή του θα συνεχιστεί στις 20 Φεβρουαρίου για τους υπόλοιπους από τους 21 κατηγορουμένους.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη με ψηφοφορία της τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, μέτρο που προτάθηκε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξομειώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου σε σχέση με τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές σύμφωνα με τις τιμές που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της...

ΔΙΕΘΝΗ

Η άνω Βουλή του Κογκρέσου στην Αριζόνα ψήφισε χθες Τετάρτη υπέρ της κατάργησης νόμου που απαγόρευε σχεδόν απόλυτα την άμβλωση, συνταγμένου το 1864, κατόπιν...

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένη είναι η κίνηση από το πρωί σε λιμάνια και διόδια, καθώς κορυφώνεται το κύμα εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα, μετά και την απεργία...