Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Α. Μαυρογιαννάκη, πρ. Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας: Στόχος είναι να αναγνωρίζεται η ύπαρξη του διαβήτη έγκαιρα (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη που εορτάζεται σήμερα με σύνθημα «αν δεν φροντίσουμε τώρα το διαβήτη μας, τότε πότε» στην ΕΡΤ μίλησε η Αναστασία Μαυρογιαννάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

.

«Έχει εκτιμηθεί στον ελληνικό πληθυσμό ότι το 12% περίπου πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και είναι γνωστό από παλαιότερα ότι όσοι διαβητικοί γνωρίζουν ότι είναι διαβητικοί, υπάρχουν άλλοι τόσοι που ακόμη δεν το γνωρίζουν» δήλωσε η κ. Μαυρογιαννάκη.

Πρακτικά δεν υπάρχουν συμπτώματα

Μιλώντας για τη σιωπηλή αυτή νόσο επισήμανε ότι πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκουν το πρόβλημα όταν ο βαθμός υπεργλυκαιμίας στον οργανισμό τους είναι υψηλός. «Ο στόχος είναι να αναγνωρίζεται η ύπαρξη του διαβήτη έγκαιρα, πριν φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδακαι αποκτήσει συμπτώματα για να έχει την καλύτερη φροντίδα υγείας, χωρίς διαβητικές επιπλοκές στο μέλλον».

Όπως τόνισε η γιατρός, πρακτικά οι διαβητικοί σε πρώιμο στάδιο της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα. «Όταν ο διαβητικός αρχίζει να έχει πολυουρία, πολυδιψία, δίψα, θέλει να πίνει πολλά νερά, αλλά και χάνει βάρος επειδή το ζάχαρο φεύγει με τα ούρα αυτή είναι η απόλυτη τριάδα των συμπτωμάτων της ύπαρξης του διαβήτη».

Σύμφωνα με την κ. Μαυρογιαννάκη, η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη ως ημέρα αφιερωμένη στην επιδημία του διαβήτη.

Παγκόσμια επιδημία

«Πραγματικά ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια επιδημία. Και μπορεί εμείς τα τελευταία τρία χρόνια να ζούμε την επιδημία του AIDS, όμως η επιδημία του διαβήτη είναι υπαρκτή πολλά χρόνια πριν και θα αφορά και το μέλλον πολλά χρόνια». Δεν παρέλειψε να πει ότι συνδέεται με το δυτικό τρόπο ζωής, δηλαδή τη μη σωστή διατροφή, την εμφάνιση παχυσαρκίας, την καθιστική ζωή, την ανυπαρξία φυσικής δραστηριότητας.

«Όσο μεγαλώνουμε και αν και εφόσον έχουμε και παράγοντες κινδύνου, αυτό που μπορεί να συμβεί ακόμη νωρίτερα, όλοι είναι πιθανό να αποκτήσουμε σακχαρώδη διαβήτη», συμπλήρωσε.

Η ίδια κάλεσε τον κόσμο να στραφεί στην μεσογειακή διατροφή: κρέας μία φορά την εβδομάδα, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και όχι βούτυρα και άλλα φαγητά, μαγιονέζες κλπ.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη χώρα ευρωπαϊκά στην παιδική παχυσαρκία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτό το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Φτιάχνουμε ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι να προσέχουν μια ζωή. Όσοι είναι οι διαβητικοί, δηλαδή, το 12% του πληθυσμού, έχει υπολογιστεί ότι άλλο τόσο είναι άτομα που έχουν προδιαβήτη» είπε και εξήγησε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά περίπου τα τρία εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο επιτετραμμένο που ασκεί χρέη πρεσβευτή στο Βερολίνο, με αφορμή μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που, όπως υποστηρίζει, στόχευαν το...

ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο απο κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες εξετάζει η αστυνομία για να καταλήξει κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση σε κεντρικό...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν και προκαλούν αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης προειδοποίησαν ότι θα βάζουν στο στόχαστρο πλοία τα οποία κατευθύνονται σε λιμάνια του Ισραήλ σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός...