Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος» η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη για τα πυρηνικά – Όλα εξαρτώνται από τη Δύση, απαντά η Μόσχα

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται στην Πολωνία για συνομιλίες με τους ηγέτες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αλλά και της Μολδαβίας, έκανε λόγο για ισχυρή γραμμή άμυνας.

«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, και ήδη εγκρίθηκε από τη ρωσική Δούμα, ενώ το Κρεμλίνο προειδοποιούσε ότι «όλα εξαρτώνται από τη στάση της Δύσης».

Στον απόηχο της δήλωσης Ζελένσκι ότι εάν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία «σημαίνει παγκόσμιος πόλεμος», το Πεκίνο διαμηνύει ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία «δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις άλλων χωρών».

Στη Μόσχα μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και το Ρώσο ομολόγό του Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύοντας ότι η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε κάθε μορφή εκφοβισμού.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε εικόνες από την άφιξη ρωσικής φρεγάτας, εξοπλισμένης υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ σε λιμάνι της Νότιας Αφρικής ενόψει των κοινών ασκήσεων της Μόσχας με το Κέιπ Τάουν και το Πεκίνο.

«Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του CNN, σύμφωνα με το οποίο, η Ρωσία πραγματοποίησε αποτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν το Κίεβο. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι εάν είχε πετύχει η δοκιμή θα την είχε αναφέρει ο πρόεδρος Πούτιν στο διάγγελμά του.

Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είναι η δραματική προειδοποίηση που απευθύνει η UNICEF για τον πόλεμο στην Ουκρανία που μέχρι σήμερα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 450 παιδιά, την ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι δυσοίωνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειαςπου πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η...

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...