Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ντόχα: Οι ηγέτες των φτωχότερων κρατών ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες κατά της φτώχειας

Οι ηγέτες των φτωχότερων χωρών του κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη Ντόχα απαιτούν «συγκεκριμένες ενέργειες» κατά της ακραίας φτώχειας. Στη διάσκεψη που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κανένας ηγέτης των πλούσιων χωρών δεν συμμετέχει ακόμη, με εξαίρεση το Κατάρ, που είναι η χώρα υποδοχής.

Στη διάσκεψη, που αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας, εκπροσωπούνται 33 χώρες από την Αφρική, 12 από την Ασία-Ειρηνικό και το κράτος της Αϊτής, που ανήκουν στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών (LDC), που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ το 1971 και που θα τους εγγυάται ειδική διεθνή υποστήριξη.

«Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις πλούσιες χώρες. «Κανένα από αυτά – με εξαίρεση το Κατάρ, τη χώρα υποδοχής – δεν είναι παρόν στη Ντόχα με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης. Είναι καιρός οι ανεπτυγμένες χώρες να τιμήσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη μεταξύ 0,15 και 0,2% του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος», τόνισε ο Γκουτέρες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, αναφέρθηκε στην «απουσία δικαιοσύνης στις σχέσεις μεταξύ των προηγμένων βιομηχανικών κέντρων και των περιφερειών του κόσμου μας», ζητώντας «έναν νέο ασφαλέστερο, δικαιότερο και ελεύθερο κόσμο για το σήμερα και αύριο».

Ωστόσο, παρόλο που ένα σχέδιο δράσης εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2022, δεν αναμένεται σημαντική οικονομική συνεισφορά στη σύνοδο κορυφής της Ντόχα.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να επωφεληθούν από εμπορικά προνόμια και ευκολότερη πρόσβαση σε βοήθεια και άλλη χρηματοδότηση.

Από το 1971, ο αριθμός αυτών των πολιτειών -24 στην αρχή- έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν θα εγκαταλείψει αυτή την κατηγορία το 2023 και το Μπαγκλαντές, το Λάος, το Νεπάλ, η Αγκόλα, το Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε και τα νησιά του Σολομώντα μέχρι το 2026.

Αλλά συνολικά, υπό την επίδραση των πρόσφατων κρίσεων: η πανδημία COVID – 19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας η κατάσταση στις φτωχές χώρες έχει επιδεινωθεί.

Μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του καθεστώτος της LDC, «το εύρημα είναι αδιαμφισβήτητο: βρισκόμαστε εκτός των στόχων που επιδιώκονται στους περισσότερους τομείς», εξέφρασε τη λύπη του ο πρόεδρος της πολιτείας του Τζιμπουτί, Ισμαέλ Ομάρ Guelleh .

Από το Σάββατο, τα πιο καταστροφικά ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο: βασικές υπηρεσίες χωρίς πόρους, αβυσσαλέο κρατικό χρέος, «ληστρικά» επιτόκια και χρηματοοικονομικές λογικές, πλούσιες χώρες αδυνατούν να μετατρέψουν τις υποσχέσεις σε πράξη λόγω γεωπολιτικών διαιρέσεων ή ακόμα και έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Πρέπει να αξιολογήσουμε κριτικά την αποτελεσματικότητα των διαφόρων σχεδίων μας και να λάβουμε διορθωτικά μέτρα», επέμεινε ο πρόεδρος Γκουέλε(Guelleh).

«Το περιορισμένο, στενό, εξουθενωτικό όραμα που μειώνει τις LDC σε χώρες που περιμένουν διεθνή βοήθεια πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρόσθεσε, ζητώντας πάνω από όλα «επενδύσεις υψηλής απόδοσης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...