Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες – Ζημιές από την σφοδρή νεροποντή μετρά η Β. Ελλάδα

Συνεχίζονται και σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, κυρίως σε Εύβοια, την Αττική τη Βοιωτία αυτή την ώρα. Χθες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου, εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, οδικό δίκτυο και καλλιέργειες, με αρκετούς δήμους να ζητάνε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες και εφιστά την αυξημένη προσοχή τους.

Νωριτερα εστάλη προειδοποιητικό sms από το 112 στην κεντρική και νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες, στη Χίο και στη Λέσβο, καθώς φαίνεται ότι εκεί θα είναι μεγαλύτερη η ένταση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Καιρικά φαινόμενα που έχουν να κάνουν με έντονες βροχοπτώσεις αλλά και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σε σημερινή επικοινωνία της ΕΡΤ με την Πυροσβεστική δεν αναφέρονται μέχρι στιγμής προβλήματα. Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία στο επικαιροποιημένο δελτίο το οποίο εξέδωσε σημειώνει ότι θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές, αλλά κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας μέχρι και τις βραδινές ώρες.

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου όπου χρειαστεί να επιχειρήσουν και να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα παρουσιαστούν από τα καιρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη μετρούν τις πληγές τους από το χτύπημα που δέχτηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Στην περιοχή της Πολίχνης και στο Δήμο Παύλου Μελά, όπου εχθές παρουσίαζαν εικόνα ήταν καταστροφής, σήμερα τα συνεργεία του Δήμου αλλά και εθελοντές από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι επί ποδός από νωρίς το πρωί προκειμένου να απομακρυνθεί ο όγκος λάσπης που κατέκλυσε την περιοχή. Ουσιαστικά φούσκωσε το ρέμα που υπάρχει με αποτέλεσμα λασπόνερα να μπουν σε σπίτια, ενώ παρέσυρε και τρία οχήματα. Ένα έχει εντοπιστεί και δύο ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά είπε ότι θα ζητήσουν να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος γιατί χρειάζεται να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές αλλά και γιατί μια γέφυρα παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας.

Η Χαλκιδική επίσης μετρά τις πληγές της και συγκεκριμένα ο Δήμος Προποντίδας που δέχτηκε πολύ μεγάλο όγκο νερού και το χωριό Ορμύλια όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Ακόμα, πολλές καλλιέργειες έχουν πληγεί σε χωριά όπως είναι οι Καλύβες, αλλά και στον Πολύγυρο.

Προβλήματα και στη Φλώρινα

Στο Αμύνταιο πλημμύρισαν δρόμοι και καλλιέργειες, με τον Δήμαρχο να ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στον Φιλώτα του Αμυνταίου της Φλώρινας, τα χωράφια των αγροτών της περιοχής έχουν πληγεί από την σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε χθες την περιοχή, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, με τις δενδροκαλλιέργειες και τα κηπευτικά να γεμίζουν με νερό και να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στα κεράσια και στα βερίκοκα, όσο βέβαια και στις φράουλες αλλά και σε άλλα προϊόντα.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπαριτάκης ζήτησε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να μπει η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο στις καλλιέργειες όσο βέβαια και σε οδικούς άξονες και σε περιφερειακούς άξονες, κυρίως από τα ρέματα και τα ποτάμια της περιοχής που φούσκωσαν κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και δη της χθεσινής ημέρας.

Προβλήματα υπήρξαν και στην περιοχή της Φλώρινας με πτώσεις δέντρων και δέντρων εντός της πόλης της Φλώρινας, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Τροχαία της Φλώρινας να καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιπτώσεις, όπως και την περίπτωση της καθίζησης του οδοστρώματος στο εθνικό δίκτυο Φλώρινας, Καστοριάς και Πρέσπας μέσω Βίγλας, όπου εκεί μετά τη διασταύρωση του Ακρίτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχει πέσει ένα κομμάτι του οδοστρώματος.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος, Ελενα Αποστολίδου , Θωμαΐς Αδάμου

Σχετικό Άρθρο: Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Παραμένει άστατος την Κυριακή – Αισθητή βελτίωση από τη Δευτέρα (video)

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...