Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Αυτά είναι 14 τμήματα με χαμηλές βάσεις και υψηλές προοπτικές

Πανελλήνιες 2023: Τουρισμός, Μηχανική, Νέες Τεχνολογίες, Τεχνολογία Τροφίμων, Ναυτιλία και Logistics είναι μερικά από τα αντικείμενα σπουδών που προσφέρονται φέτος σε τμήματα με χαμηλή βάση εισαγωγής.

Με την πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου να ανοίγει σε περίπου δύο εβδομάδες και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να γίνεται την ερχόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν χαμηλόβαθμα τμήματα με ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικής απορρόφησης.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» και οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης της Labora παρουσιάζουν 14 τμήματα, εκ των οποίων σε κάποια η εισαγωγή γίνεται από περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, η βάση εισαγωγής παραμένει χαμηλή τα τελευταία χρόνια, οι συντελεστές για την ΕΒΕ δεν περιορίζουν δραστικά τον αριθμό εισακτέων και παρέχονται ευκαιρίες για άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση του πτυχίου.

Με τον ανταγωνισμό να παραμένει υψηλός μεταξύ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων, τα τμήματα αυτά, εκ των οποίων κάποια έχουν έδρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρά τη χαμηλή τους βάση εισαγωγής, έχουν αναγνωρισμένα δικαιώματα και σε αρκετά εξ αυτών δεν προβλέπεται η εξέταση σε ειδικό μάθημα.

1 Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών – Θεσσαλονίκη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πρόσβαση: 1ο επιστημονικό πεδίο

Βάση 2022: 12.430

ΕΒΕ 2022: 12,54

Η εισαγωγή σε αυτό το τμήμα δεν προβλέπει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό τμήμα, από το οποίο, εφόσον ο φοιτητής επιλέξει να παρακολουθήσει οικονομικά μαθήματα, αποκτάει δικαιώματα οικονομολόγου και έχει δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. 

  1. Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών – Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πρόσβαση: 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Βάση 2022: 9.430

ΕΒΕ 2022: 8,36

Από τη θεωρητική κατάρτιση σε θέματα πολιτισμού μέχρι τις σύγχρονες εξειδικεύσεις σε οπτικοακουστικά Μέσα, εφαρμογές στα social media, νέες τεχνολογίες, animation και multimedia, το τμήμα αυτό είναι μία επιλογή με εύκολη πρόσβαση για τους υποψηφίους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο αυτό και ένα πτυχίο που παρέχει μία καλή βάση για ένα πιο εξειδικευμένο μεταπτυχιακό στη συνέχεια.

  1. Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας – Αργοστόλι, Ιόνιο Πανεπιστήμιο 

Πρόσβαση: 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 8.675 

ΕΒΕ 2022: 8,36 

Και σε αυτό το τμήμα δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Ειδικεύεται στην επιστήμη της Επικοινωνίας σε συνδυασμό με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ παρέχει Εργαστήρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογιών Επιρροής και Αλληλεπίδρασης, Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Ευχρηστίας και Μελέτης Απόδημου Επτανησιακού Ελληνισμού.

  1. Τμήμα Περιβάλλοντος – Μυτιλήνη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Πρόσβαση: 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 8.730 

ΕΒΕ 2022: 9,50 

Με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα περιβαλλοντολόγου, το εν λόγω τμήμα αποτελεί μία επιλογή με ευκολότερη πρόσβαση, λόγω της χαμηλής του βάσης, σε σχέση με άλλα τμήματα με αντικείμενο σπουδών στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα σπουδών του δίνει έμφαση σε πεδία όπως Οικολογία, Ενεργειακή Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Φυσικών Πόρων και Αποβλήτων, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πράσινη Επιχειρηματικότητα.

  1. Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας – Λάρισα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Πρόσβαση: 2ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 9.450 

ΕΒΕ 2022: 9,50

Με έξι θεματικές ενότητες που εστιάζουν στην παραγωγή, μεταφορά, κατανάλωση, αποθήκευση και διαχείριση της ενέργειας, ο φοιτητής λαμβάνει μαζί με το πτυχίο του βεβαίωση εξειδίκευσης, εφόσον επιλέξει να εντρυφήσει σε μία από τις έξι θεματικές. 

  1. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης – Ξάνθη, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 

Πρόσβαση: 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 11.800 

ΕΒΕ 2022: 11,50 

  1. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης – Χανιά, Πολυτεχνείο Κρήτης 

Πρόσβαση: 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 12.190 

ΕΒΕ 2022: 12,54 

Και τα δύο τμήματα εξασφαλίζουν για τους αποφοίτους τους δικαιώματα μηχανολόγου μηχανικού και δικαίωμα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Σε σχέση με τις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές, που κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα βάσης εισαγωγής, τα εν λόγω τμήματα προσφέρουν τη δυνατότητα πτυχίου μηχανολόγου μηχανικού με πολύ λιγότερα μόρια και το πρόγραμμα σπουδών τους εστιάζει σε μαθήματα Μηχανικής, Οργάνωσης και Διοίκησης. 

  1. Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας – Δράμα, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος 

Πρόσβαση: 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 9.470 

ΕΒΕ 2022: 9,50 

  1. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών – Αθήνα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

Πρόσβαση: 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 11.460 

ΕΒΕ 2022: 10,68 

Με εστίαση στην οινολογία, τα δύο τμήματα Βιοτεχνολογίας εστιάζουν στους σύγχρονους τομείς της οινολογίας και της αμπελουργίας, καθώς και στη διαδικασία της συντήρησης, επεξεργασίας και ποιοτικού τους ελέγχου, στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους και τον βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων.

  1. Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας – Σητεία, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο 

Πρόσβαση: 3ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 10.290 

ΕΒΕ 2022: 9,62 

Με τα τμήματα Διαιτολογίας να παραμένουν μία δημοφιλής επιλογή στο πιο ανταγωνιστικό επιστημονικό πεδίο, το εν λόγω τμήμα παρέχει εύκολη πρόσβαση λόγω χαμηλής βάσης εισαγωγής. Ο κλάδος της Διαιτολογίας συναντάται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα σε νοσοκομεία, κλινικές, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων, σε αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια ως σύμβουλοι διατροφής, σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Υπάρχει και η επιλογή ο απόφοιτος να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του γραφείο. 

  1. Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών – Χίος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Πρόσβαση: 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 9.620 

ΕΒΕ 2022: 10,45 

Με τη ναυτιλία να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, το τμήμα αυτό εστιάζει στη διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του για εγγραφή στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) και να εργαστούν ως οικονομολόγοι.

  1. Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Κατερίνη, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος 

Πρόσβαση: 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 8.590 

ΕΒΕ 2022: 8,36 

Η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τις προμήθειες, την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τις πωλήσεις τόσο μέσα στις επιχειρήσεις όσο και μεταξύ αυτών και αφορά κάθε είδους προϊόν ή υπηρεσία όπως τρόφιμα, νερό, φαρμακευτικό υλικό, πετρέλαιο. Ο γνωστός και ως κλάδος Logistics προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες σε πολλές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, με την ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών να διευρύνει τις δυνατότητες για τους αποφοίτους.

  1. Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού – Θεσσαλονίκη, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

 Πρόσβαση: 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 11.610 

ΕΒΕ 2022: 11,50 

Αποτελεί ένα από τα λίγα τμήματα που εστιάζει στον κλάδο του τουρισμού και δεν προβλέπει υποχρεωτική εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Ενα ακόμα ελκυστικό στοιχείο του είναι ότι η έδρα του είναι κεντρική και όχι σε κάποια περιφέρεια. Το τμήμα έχει ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών και περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις 1. Διοίκησης Οργανισμών, 2. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, 3. Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας.

  1. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού – Ηράκλειο, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Πρόσβαση: 4ο επιστημονικό πεδίο 

Βάση 2022: 9.088 

ΕΒΕ 2022: 9,41 

Μία ακόμη περίπτωση στην οποία για την εισαγωγή δεν προβλέπεται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Το πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στη διοίκηση επιχειρήσεων και τον τουρισμό, αντικείμενα σπουδών που τείνουν να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή τα επόμενα χρόνια. Πλεονέκτημα αποτελεί και η έδρα του, σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενώπιον των ανακριτικών αρχών βρέθηκε από νωρίς το πρωί, και το δεύτερο κύμα των συλληφθέντων, σχετικά με τα επεισόδια στου Ρέντη το Δεκέμβριο, και...

ΕΛΛΑΔΑ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτηση στο facebook αναφέρεται στην ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826, υπογραμμίζοντας...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κέρκυρα η ατμόσφαιρα είναι ήδη πανηγυρική με αφορμή και τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ ιταλός τουρίστας δηλώνει ενήμερος και...