Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Καύσωνας» στις ελληνικές θάλασσες – Θερμοκρασίες – ρεκόρ μεταξύ 5 και 27 Ιουλίου

Τα κύματα καύσωνα που έπληξαν τη χώρα, δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις ελληνικές θάλασσες. Οι δορυφόροι κατέγραψαν θερμοκρασίες-ρεκόρ μεταξύ 5 και 27 Ιουλίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση στην επιφάνεια του νερού έως και 5 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πρόσφατο παρατεταμένο κύμα καύσωνα, εκτός από τα ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκαν και την καταπόνηση που προκάλεσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, επηρέασαν σημαντικά και τη θερμοκρασία στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών κάτι που πιθανόν να το βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια.

Στο χάρτη που παρουσιάστηκε, απεικονίζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, στις 5 Ιουλίου πριν δηλαδή το καύσωνα και στις 27 Ιουλίου, μετά δηλαδή το κύμα που μας ταλαιπώρησε.

Υπήρξε μία μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου στο Νότιο Ιόνιο.

Αύξηση κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και μικρότερη αύξηση κατά 1 με 2 βαθμούς στο Κεντρικό Αιγαίο.

Μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας είχαμε στο Ανατολικό Αιγαίο και μόνο, γι’ αυτό απεικονίζεται η περιοχή με μπλε.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Κοντορούσης, ενδεικτικό του τι έχει συμβεί είναι το γεγονός ότι στο Νότιο Ιόνιο προχθές Πέμπτη η θερμοκρασία των νερών ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στο ανατολικό Αιγαίο με 24 βαθμούς Κελσίου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως. Αρχικά δεν φαίνεται ότι θα υπάρχει πρόβλημα στους υδρόβιους οργανισμούς καθώς οι θερμοκρασίες αυτές είναι επιφανειακές. Ενδέχεται όμως να επηρεάσει τις υδροκαλλιέργειες. Επίσης, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος που συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων αυτών, η εκτίμηση είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στις ελληνικές θάλασσες θα παραμείνουν έτσι για αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να υπάρξει το χειμώνα αυξημένη ροή υδρατμών άρα εκτεταμένες βροχοπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...