Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολεμικές ιαχές από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας σε Αιγαίο και Κύπρο

Πολεμικές ιαχές από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας σε Αιγαίο και Κύπρο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε και σήμερα απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο με αφορμή τα 12 ναυτικά μίλια αλλά και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και ο υπουργός σύμφωνα με το Anadolu τόνισε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει πολεμική παρέμβαση στο Αιγαίο επαναφέροντας το casus belli αλλά και ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από εδώ και πέρα καμία παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.

#BREAKING Turkey to take necessary measures if a decision is taken contrary to its rights, interests in Aegean Sea, Defense Minister says

Αναλυτικά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είπε: «Όπως ξέρετε η γειτονική μας χώρα αλλάζει και παίζει με τις παραμέτρους των χωρικών υδάτων και άλλων θεμάτων. Προσπαθεί για την επέκταση τους. Είναι όμως ξεκάθαρη η θέση μας ως Τουρκική Δημοκρατία και ως Ένοπλες Δυνάμεις. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές υπάρχει η απόφαση της 8ης Ιουνίου του 1995 του Τουρκικού Κοινοβουλίου . Δεν θέλουμε να κάνουμε αναφορά κάθε φορά στην απόφαση αυτή αλλά υπενθυμίζουμε πως ισχύει και πως αν απειληθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Παρά την καλή πρόθεση μας αν ληφθούν αποφάσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις και τους όρους καλής γειτονίας είναι ξεκάθαρη η θέση μας το τι θα κάνουμε. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα.

Οταν το πλοίο μας στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην περιοχή δυστυχώς παρενοχλήθηκε από πολεμικό πλοίο της γειτονικής μας χώρας. Είμαστε προετοιμασμένοι και λάβαμε τα μέτρα μας. Αυτή τη στιγμή το πλοίο μας Μπαρμπαρός Χαίρετίν Πασά είναι στην περιοχή και ο στόλος μας το προστατεύει και όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε καμία παρενόχληση και καμία επέμβαση.

Oι γείτονες μας μόνο λόγω του Καστελόριζου ισχυρίζονται πως η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο τα σημεία που είναι κόκκινα στον χάρτη. Και τα πράσινα λένε πως ανήκουν σε αυτούς. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Εχουμε επαναλάβει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης κάποιου σχεδίου χωρίς την Τουρκία και χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η Τουρκία από τη μια πλευρά συνεχίζει τις μάχες με την τρομοκρατία. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια θαλάσσια περιοχή που την αποκαλούμε γαλάζια πατρίδα έκτασης 430.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κι έχουμε τη δύναμη να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Κανείς να μην προσπαθήσει να κάνει τον έλεγχο των δυνατοτήτων μας».

Απειλές και από τον Τσαβούσογλου

Χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, επαναφέροντας το casus belli.

«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού.Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων.

Οταν όμως η Ελλάδα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν..Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, η με άλλον τρόπο».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»:

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση».

Στροφή Τσίπρα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις «εξαγγελίες» Κοτζιά για κατάρτιση Προεδρικών Διαταγμάτων σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ακολουθήσει άλλη γραμμή από τον προκάτοχό του στο ΥΠΕΞ.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή στα όσα είχε εξαγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς και αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία με κατάθεση νομοσχεδίου και όχι με Προεδρικά Διατάγματα ενώ θα εξετασθεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να συζητηθεί η νέα ένταση με την Τουρκία.

Επίσης αποφασίσθηκε να γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Για αλλαγή της στάσης της Αθήνας στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων κάνει λόγο και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με αφορμή την παραπομπή του θέματος της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Βουλή.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στις δηλώσεις Κοτζιά για τα τρία Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στην επέκταση των χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας παραπέμποντας στη Βουλή. Η εφημερίδα συνδέει την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα με το θέμα του Αιγαίου και των απειλών της Τουρκίας για casus belli.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο NAVTEX με τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές εξέδωσε η Τουρκία, ενώ παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, με άλλη NAVTEX, θέτει...

ΕΛΛΑΔΑ

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για δήθεν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο διπλωματικός συμβούλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «υπάρχει μια κατάσταση...

ΕΘΝΙΚΑ

Ζεύγος τουρκικών F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών, σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ. Τα F-16 της Τουρκίας πέταξαν πάνω από περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. Όπως...