Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκάλυψη: 15 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τα hot spot στα νησιά

Αποκάλυψη: 15 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τα hot spot στα νησιά

Την Πέμπτη ξεκινά ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού στο hot spot  στην Μόρια.

Ισως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής μετά τον υπερπληθυσμό του, χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο χρόνια γραφειοκρατικών κολλημάτων για να ξεκινήσει η υλοποίηση του διαγωνισμού έχοντας ωστόσο ήδη δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα, στην οποία διαμένουν 8.000 ψυχές, με τις συνέπειές της να φτάνουν και στα γύρω χωριά. Αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι μόνο για 1.000 άτομα, γύρω από το κέντρο έχουν δημιουργηθεί έλη από λύματα, ενώ μικροί και μεγάλοι χείμαρροι μεταφέρουν τα λύματα και τα βαλτωμένα νερά από το κέντρο στα γύρω χωριά. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη Μόρια, καθώς συνεχώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι έρευνες για καθημερινές σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών.

Ευρωκονδύλια

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στον «Ε.Τ.» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα της μη κατασκευής του Βιολογικού ως «επείγον» γι’ αυτό προσέφερε και η ίδια πόρους που αγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ για τη συνολική αναβάθμιση των ΚΥΤ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ότι υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθουν άμεσα οι επιτόπιες εργασίες λόγω της κατάστασης που έχει ήδη διαμορφωθεί στο ΚΥΤ της Μόριας όσο και του χειμώνα που είναι προ των πυλών.

Το συνολικό πακέτο χρημάτων που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο έργο αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ενταξης (AMIF) ενώ έχει διατεθεί στο υπουργείο Αμύνης και αφορά τη συνολική αναβάθμιση των ΚΥΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το υπουργείο Οικονομίας είναι η διαχειρίστρια αρχή της χρηματοδότησης. Ολο το προηγούμενο διάστημα τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονομίας έκαναν μπαλάκι τις ευθύνες για το ποια ήταν αυτά τα γραφειοκρατικά κωλύματα που εμπόδιζαν τη δημοπράτηση του έργου. Πλέον φαίνεται πως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες.

Προσφορές

Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού έχει χωριστεί σε αρκετές ενότητες. Την Πέμπτη θα υποβάλουν φορείς οικονομική προσφορά για το έργο της «εξυγίανσης δεξαμενής λυμάτων εντός ΚΥΤ Λέσβου και αναδρομολόγηση καταθλιπτικών αγωγών» αξίας 55.390,00 ευρώ. Το υπουργείο Αμύνης έχει ενημερώσει πως η πρόκληση διαγωνισμών για την τρίτη και τέταρτη ενότητα έργων του Βιολογικού Καθαρισμού θα έχει ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

«Καμπανάκι»

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρύβει την ανησυχία της για τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιιόν «η κρίση των προσφύγων το 2015 ήταν πρωτοφανής. Δομές όπως μια υπηρεσία ασύλου στα νησιά δεν υπήρχαν καν και έπρεπε να δημιουργηθούν από το μηδέν. Ηταν φυσιολογικό ότι αυτό πήρε λίγο χρόνο στην αρχή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει εμπόδιο στις διαδικασίες προσφυγής και τώρα ο ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι αυτό οδήγησε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά».

Με την κύρια ευθύνη να βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζουν πως «η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά και επεσήμανε ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαθεσιμότητα πόρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές σε αυτό, γνωρίζοντας ότι η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των σημείων εστίασης, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή μετά τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει ο OLAF, το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της απάτης, φαίνεται πως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έλεγχο για τη σίτιση των ΚΥΤ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού την Παρασκευή ξεκίνησε έλεγχο για τις εταιρίες που έφτιαχνα και μοίραζαν φαγητό τους πρόσφυγες, επιθεωρώντας ήδη λογιστικά βιβλία, συμβάσεις και τους διαγωνισμούς.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ