Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας: Στόχος η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Αθήνα και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της, επιδιώκοντας την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα. Την συζήτηση αναζωπύρωσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε τις ενστάσεις του για την επίσκεψη Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε πάγιες θέσεις του. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να ισχυροποιήσουμε τη χώρα. Αυτό είναι το μέλημα της Κυβέρνησης και νομίζω ότι όλοι είμαστε στην ίδια σελίδα».

Την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά κατηγορεί τη ΝΔ ότι χειρίζεται το θέμα των ελληνοτουρκικών με εσωκομματικούς όρους.

Η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤIΚΑ FM, δήλωσε: «Φαίνεται ότι μοιράζονται τους ρόλους με τον κ. Σαμαρά για να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι, ότι δήθεν ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει διάλογο, ενώ ο νυν πρωθυπουργός θέλει. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους εταίρους μας και την Τουρκία είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική που προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντα της πατρίδας, αλλά παίζει εσωκομματικά παιχνίδια».

Από το Λονδίνο και με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε για την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε στο cnbc ότι ο αναθεωρητισμός δεν είναι ανεκτός: «Πρέπει να επιμείνουμε στη βασική αρχή ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο. Πρέπει, επίσης, να εφαρμόζουμε τις ίδιες αρχές σε όλες τις αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλές περιοχές υποφέρουν από επιθετικότητα και αναθεωρητισμό. Πρέπει να εφαρμόζουμε τις ίδιες αρχές παντού, πρέπει να είμαστε πολύ ισχυροί. Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βγει πολύ ισχυροί από αυτές τις κρίσεις».

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθούν όρια στο διάλογο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ως προσωπική και ιδιωτική του υπόθεση την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ‘’Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων που γίνονται με την Τουρκία, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς».

Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απαντά ο Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει και την αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: «Ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός θα γίνει πράξη. Μέσα στη δεύτερη τετραετία, όπως ακριβώς το έχει πει. Το πότε και το πώς θα έρθει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ανακοινωθεί. Οπότε όλα στην ώρα τους».

Από την πλευρά της η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤIΚΑ FM, δήλωσε: «Ας κοιτάξει πάλι προς τα δεξιά του, προς τα ακροδεξιά του ο κ. Μητσοτάκης και ας αποφασίσει τι είναι. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένας διχασμός πολιτικής προσωπικότητας από τον Πρωθυπουργό».

Η Ελληνική Λύση, αναφέρει πως: «Όταν διαφωνείς, παραιτείσαι και δεν παραμένεις στηρίζοντας μία κυβέρνηση με την οποία διαφωνείς».

Την αντίθεσή του στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει διατυπώσει και ο Μάκης Βορίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη, από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά, και το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας και κεντρικής...

ΔΙΕΘΝΗ

«Έχει πολλά προβλήματα. Κάνει κάθε είδους εξετάσεις. Είναι κάπως σαν ναυάγιο όσον αφορά την υγεία », δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο δικηγόρος του 72χρονου...

ΕΛΛΑΔΑ

Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε στις 4 παρά είκοσι...

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...