Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ραμπελία Δερβεντζή-Γαβαλά: “Να πάμε τα νησιά μας μπροστά  και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για τους νησιώτες”

Ραμπελία Δερβεντζή-Γαβαλά: “Να πάμε τα νησιά μας μπροστά  και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για τους νησιώτες”

Διαβάστε τη συνέντευξη της Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου στην ΠΕ Θήρας, με τον Γ. Χατζημάρκο, κας Ραμπελίας Δερβεντζή-Γαβαλά, η οποία ζει και εργάζεται στο νησί της Φολεγάνδρου.

Θα θέλαμε να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο την κτηνίατρο της Φολεγάνδρου και υποψήφια Περιφερειακό σύμβουλο με το κ. Χατζημάρκο :

 Είμαι κτηνίατρος ζώων συντροφιάς και παραγωγικών ζώων, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα ,αλλά λόγο της μεγάλης μου αγάπης για τα νησιά έχοντας κυκλαδίτικες ρίζες από Σαντορίνη και Ανάφη(το γένος Πελέκη)  πριν από 19 χρόνια, εγκαταστάθηκα στη Μήλο όπου και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά ως κτηνίατρος παραγωγικών ζώων αλλά και ζώων συντροφιάς, εξυπηρετώντας παράλληλα την Σίφνο, τη Σέριφο και την Κίμωλο. Ταυτόχρονα εργάστηκα για 12 χρόνια στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Επαρχείου Μήλου, με αρμοδιότητα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της ΠΕ Μήλου και αντικείμενα, την Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία, την σήμανση και καταχώρηση του ζωικού κεφαλαίου καθώς και τον έλεγχο των νοσημάτων των παραγωγικών ζώων. Το 2018 παντρεύτηκα  γνωστό επιχειρηματία και μόνιμο κάτοικο της Φολεγάνδρου  τον Γαβαλά Ιωάννη, διαμένουμε μόνιμα στο νησί και διατηρώ και εδώ στην Φολέγανδρο ιδιωτικό κτηνιατρείο.

Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφια στις Περιφερειακές εκλογές; Έχετε ασχοληθεί ξανα;

Δεν έχω ασχοληθεί ξανά ,πήρα αυτήν την απόφαση ύστερα από πολύ σκέψη, γνωρίζοντας τις ευθύνες που αναλογούν σε μία τέτοια θέση, όταν κατοικώντας εδώ στην Φολέγανδρο αντιμετώπισα  τις καθημερινές δυσκολίες που  υπάρχουν σε αυτά τα μικρά απομακρυσμένα νησιά και κυρίως τον χειμώνα στα θέματα των μετακινήσεων ,της υγείας ,των υπηρεσιών και  της στέγασης.

Γιατί Γιώργος Χατζημάρκος και όχι κάποιος άλλος υποψήφιος; Πώς κρίνετε τη διοίκηση της Περιφέρειας από την Περιφερειακή Αρχή; Είστε ικανοποιημένος από την παραγωγή έργου;

Τον κ. Χατζημάρκο τον γνώρισα  ως Περιφερειάρχη όταν ακόμα υπηρετούσα στην Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Μήλου και τον εκτίμησα για την σοβαρότητά, την δράση, το έργο του και την αμεσότητά του.- Η διοίκηση της Περιφέρειας από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Χατζημάρκου  τα τελευταία χρόνια μετράει σημαντικές πρωτιές, εθνικές και ευρωπαϊκές στην Οικονομία, στον Τουρισμό, την Υγεία, την Παιδεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη.

– Το Νότιο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat τον Φεβρουάριο του 2023. Κατέγραψε ανάπτυξη 16,7% !

–  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε και πέτυχε την ιστορικών διαστάσεων επαναφορά του χρηματοδοτικού status στον «Στόχο 2» (Μεταβατικές Περιφέρειες της Ευρώπης), που σημαίνει εντυπωσιακή αύξηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στα νησιά μας. Συνέπεια της αλλαγής αυτής, ο υπερδιπλασιασμός των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

-Η Περιφέρειά μας χρηματοδότησε το μεγαλύτερο έργο αγοράς σύγχρονου ιατροτεχνικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας των νησιών μας ,καθώς επίσης και την αγορά νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και της 2ης ΥΠΕ για τα νησιά μας.

 Ήταν η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη που πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό τουριστικής ανάκαμψης το 2022,αποτέλεσμα ενός πολύ καλά δομημένου και συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης την διετία 2020-2021 που μεταφράστηκε σε εμπιστοσύνη προς τον προορισμό.

Ναι, είμαι αρκετά ευχαριστημένη για το σύνολο των επιτυχιών της παρούσης Περιφερειακής Αρχής που εκπροσωπώ, προσδοκώντας ακόμα περισσότερες και σε τοπικό επίπεδο στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας.

– Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φολέγανδρος και με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Τα προβλήματα της Φολεγάνδρου είναι προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, ως ένα μικρό νησί της μεγαλύτερης σε διασπορά νησιωτικής περιφέρειας της Ευρώπης.

-Προβλήματα στις μετακινήσεις κυρίως τον χειμώνα που μεταβάλουν τα νησιά μας σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Υποστελέχωση των υπηρεσιών του Επαρχείου που δυσχεραίνουν τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος.

-Στα θέματα  υγείας ,το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι το υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Σαντορίνης και οι διακομιδές προς αυτό σοβαρών ιατρικών περιστατικών με πλωτό σκάφος ακόμα και με  αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρόλο που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί λόγω των ελλείψεων του προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή μας. Ενώ θα έπρεπε να διακομιστούν άμεσα (με ελικόπτερο) σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο με το αρμόδιο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι πολίτες των νησιών μας αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

–  Για το τέλος αφήνω το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα που αφορά  επίσης όλα τα νησιά και όχι μόνο την Φολέγανδρο. Τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και η ζωική δέχονται μεγάλες πιέσεις στα νησιά με συνέπεια να έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Οι λόγοι είναι πολλοί και ενδεικτικά αναφέρω το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος των εφοδίων, των πρώτων υλών και των ζωοτροφών, τον μικρό κλήρο, την περιορισμένη δυνατότητα άρδευσης, το μικρό μέγεθος των ποιμνίων, την περιβαλλοντική επιβάρυνση κλπ. Τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά αλλά θα είναι έγκλημα αν αφεθεί ο πρωτογενής τομέας στην τύχη του και σβήσει και αυτό όχι μόνο διότι τα νησιώτικά προϊόντα λόγω συνθηκών παραγωγής έχουν μια ξεχωριστή γεύση. Ένας βασικός λόγος είναι και ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία είναι αυτοί που είναι πιο δεμένοι με τις παραδόσεις και που κρατούν τα ήθη και τα έθιμα. Η αγροτική ζωή στενά δεμένη με τον κύκλο των εποχών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την παραδοσιακή ζωή. Έτσι, το αμπέλι, το μποστάνι και το κοπάδι, δίνουν την ταυτότητα σε έναν τόπο. Αν αφεθούν να σβήσουν τα νησιά μας θα μεταβληθούν απλώς σε έναν ακόμα από τους πολλούς και αδιάφορους τουριστικούς προορισμούς. Χωρίς ταυτότητα δεν θα μπορούμε να διαφοροποιηθούμε σε μια παγκόσμια πλέον αγορά διότι δεν θα έχουμε κάτι το διαφορετικό να δείξουμε. Μέσα από αυτό το πρίσμα ο πρωτογενής τομέας δεν είναι σημείο υπανάπτυξης αλλά μπορεί -και πρέπει- να γίνει σημείο υπεροχής. Ασφαλώς θα πρέπει να αλλάξει μορφή, να προσαρμοστεί στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ακόμα τα παραγόμενα προϊόντα θα πρέπει να παράγονται σε συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή τους. Οι χώροι παραγωγής από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή θα πρέπει να είναι επισκέψιμοι και αυτό φυσικά θα προσδώσει ένα επιπλέον εμπορικό κύρος στο τελικό προϊόν. Θα πρέπει να ενισχυθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου ώστε οι αγρότες των μικρών νησιών να μπορούν να παράγουν με λογικό κόστος και οπωσδήποτε να αυξηθούν οι επιδοτήσεις μέσω της νέας ΚΑΠ προς τους αγρότες των μικρών νησιών.

Τι έχει ήδη πετύχει ο συνδυασμός του κ.Χατζημάρκου στη Φολέγανδρο:

Υγεία:

Νέος σταθμός τηλεϊατρικής που λειτουργεί και την

προμήθεια ασθενοφόρου μικρού όγκου κατάλληλου για μικρά νησιά και εξοπλισμού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας .

Αθλητισμός:

Βάζουμε πλάτη στο Δήμο για τη δημιουργία αθλητικού πάρκου με χρηματοδότηση 330.000 ευρώ (κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, κατασκευή γηπέδου μπάσκετ / τέννις, ηλεκτροφωτισμό πάρκου) μέσα από το ειδικό πρόγραμμα συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούργησε στην Ελλάδα χωρίς να έχει την αρμοδιότητα.

Παιδεία:

– Υλοποιούμε επισκευές – συντηρήσεις στο σχολικό κτίριο του Δημοτικού Χώρας, Δημοτικό Άνω Μεριάς, Γυμνάσιο Χώρας από το ειδικό πρόγραμμα συντήρησης σχολικών μονάδων που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούργησε στην Ελλάδα χωρίς να έχει την αρμοδιότητα.

– Προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης στα μικρά νησιά Ν/Γ Άνω Μεράς Φολεγάνδρου, Δ.Σ. Χώρας Φολεγάνδρου και Γυμνάσιο με Λ.Τ. Φολεγάνδρου το οποίο έχει παραδοθεί.

Συντήρηση οδικού δικτύου:

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο οδικό δίκτυο Σαντορίνης,  Ιου, Φολεγάνδρου, Ανάφης κ Θηρασιάς, αφού ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία. Η καινοτομία που έχουμε εισάγει σε αυτά τα έργα είναι ότι οι συμβάσεις συντήρησης του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου όλων των νησιών μας είναι διάρκειας τριών ετών, για να έχουμε τα αντανακλαστικά που οι συνθήκες επιβάλλουν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο στην ιστορία των νησιών που αφορά όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Το τεχνικό έργο Εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης Χώρας – Αγκάλη – Άνω Μεριάς Φολεγάνδρου που έχει ολοκληρωθεί.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Φολέγανδρο, για την τριετία 2021 – 2023. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των  νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  μέσω της  σύναψης συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ούτως ώστε να υπάρχουν συνεχώς ενεργές συμβάσεις που θα επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική προληπτική δράση απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα (έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη Φολέγανδρο)

Τι βάζετε ως προτεραιότητα;

Να βελτιώσουμε τις καθημερινές δυσκολίες των κατοίκων των νησιών μας στα θέματα υγείας.

Λόγω της ιδιότητας της κτηνιάτρου να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που δυσχεραίνουν την παραγωγή και την προώθηση των κτηνοτροφικών και αγροτικών  τοπικών προϊόντων.

Να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες του Επαρχείου.

Γιατί να επιλέξουν την παράταξή σας και εσάς προσωπικά για να τους εκπροσωπήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Γιατί ο Γιώργος Χατζημάρκος και ο συνδυασμός του Μπροστά το Νότιο Αιγαίο έχουμε στην πράξη αποδείξει ότι θέλουμε, ξέρουμε, μπορούμε να πάμε τα νησιά μας μπροστά  και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για τους νησιώτες.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αύριο Κυριακή 28/4 οι εκλογές στον Σύλλογο Νεολαίας Τήνου Ο Σύλλογος Νεολαίας Τήνου ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για τη διεξαγωγή...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Κατολίσθηση στη Θηρασιά! – Δείτε συγκλονιστικό βίντεο Κατολίσθηση σημειώθηκε στη Θηρασιά, το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 19:00, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου....

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Στη “γραμμή κρούσης” κατά της λειψυδρίας και η δεύτερη αφαλάτωση (pics) «Τοποθετήθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, και το δεύτερο σύστημα αφαλάτωσης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Άγιος Αρσένιος: Πλάνα από την εξέλιξη του έργου «Αγωγός μεταφοράς ακαθάρτων Τ. Κ. Σαγκρίου – Βίβλου» Συνεχίζονται με τάχιστους ρυθμούς το έργο...