Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη δεκάδα με τα καλύτερα του κόσμου Γραβιέρα Νάξου!

Στη δεκάδα με τα καλύτερα του κόσμου Γραβιέρα Νάξου!

Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου του Taste Atlas 2023 εντάσσεται και ένα ελληνικό. Πρόκειται για τη Γραβιέρα Νάξου.

Στο διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά από τους χρήστες, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν εν τέλει 23.863 από αυτές τις «συμμετοχές» ως έγκυρες.

Παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα τυριά τα ψηφίζουν οι χιλιάδες χρήστες της εγκυκλοπαίδειας, εντούτοις το Taste Atlas τονίζει πως διαθέτει μια σειρά μηχανισμών, προκειμένου να «αναγνωρίζει τους αληθινούς χρήστες και να αγνοεί τις ψήφους από ρομπότ, καθώς και τις ψήφους που δίνονται με βάση εθνικιστικά κριτήρια».
Παγκόσμια αναγνώριση για την Γραβιέρα Νάξου

Η Γραβιέρα Νάξου αποτελεί Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρής ηλικίας, διότι παρέχει πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξή τους. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.

Aναλυτικά η λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023:

10. Comté, Γαλλία

9. Reblochon, Γαλλία

8. Grana Padano, Ιταλία

7. Graviera Naxou, Ελλάδα

6. Saint-André, Γαλλία

5. Queijo Serra da Estrela, Πορτογαλία

4. Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία

3. Stracchino di Crescenza, Ιταλία

2. Burrata, Ιταλία

1. Parmigiano Reggiano, Ιταλία

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εθελοντών που ανάβουν τις φωτιές την Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο Ο Δήμος Θήρας, η Κοινότητα Πύργου Καλλίστης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κύθνος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμαρχος Αμοργού: «Το μήνυμα Αγάπης και το Αναστάσιμο Φως να πλημμυρίσει τις ζωές όλων» Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Αμοργού κ. Ελ. Καραΐσκου, για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Πασχαλινές ευχές του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά Συνδημότες και επισκέπτες του ευλογημένου νησιού  Ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , οι Πρόεδροι & οι...