Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύρος και Ιωάννινα αποχαιρετούν τον “νονό” του Σαν Μιχάλη Ζαννή Κοντιζά (φωτό)

Προχθές  κηδεύτηκε στη Σύρο ο Ζαννής Κοντιζάς. Ο τυροκόμος που  μαζί με τον αείμνηστο Διευθυντή του εργοστασίου «ΒΙΟΣΥΡ» της  Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου Γιάννη Σολάρη, ήταν οι «νονοί» του τυριού Σαν Μιχάλη που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Χώρας μας χάριν στην απαράμιλλη γεύση του και την σταθερή ποιότητά του.

Ο Ζαννής Κοντιζάς αποφοίτησε από την Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων και μετά από την πρόσληψή του στο ΒΙΟΣΥΡ εκπαιδεύτηκε  σε τυροκομική μονάδα της Γαστούνης. Συνέβαλε με την πολυετή παρουσία του στην παραγωγή όχι μόνο του Σαν Μιχάλη αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων του εργοστασίου όπως της Γραβιέρας, της Βιοσύρας, της Μυζήθρας, του βούτυρου, της κοπανιστής και άλλων.

Το εργοστάσιο επεξεργαζόταν τους καλοκαιρινούς μήνες 9-10 τόνους γάλακτος και για να καλύψει την μεγάλη ζήτηση έφερνε γάλα από τη Νάξο με το ιδιόκτητο βυτίο. 

Η επιτυχία στηρίχτηκε στην σταθερή ποιότητα, στην καθαριότητα και στην πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη προβολή των προϊόντων που είχε καθιερώσει ο Γιάννης Σολάρης, στο μεράκι όλων των εργαζομένων και στο οικογενειακό περιβάλλον που το εξασφάλιζε η συχνή συνύπαρξη των εργαζομένων με τις οικογένειές τους για φαγητό και κρασί στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου.

Το κλείσιμό του το 2012 στεναχώρησε τον Ζαννή Κοντιζά παρόλο που εκείνος ήταν πλέον συνταξιούχος, βλέπετε η ζωή του ήταν ταυτισμένη με το ΒΙΟΣΥΡ και τα προϊόντα του και πολύ περισσότερο με το Σαν Μιχάλη που αποτελούσε και δικό του δημιούργημα.

Η γαλακτομική σχολή Ιωαννίνων δεν ξέχασε το πέρασμά του από τα Ιωάννινα και τον αποχαιρέτησε  δημοσιεύοντας σχετική ανακοίνωση σε ηλεκτρονική σελίδα της Ηπείρου:

 «Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον απόφοιτο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Ζαννή Κοντιζά.

Ο Ζαννής Κοντιζάς ήρθε στη Γαλακτοκομική Σχολή από τη Μύκονο. Όταν αποφοίτησε εργάστηκε στη Σύρο ως επικεφαλής αρχιτυροκόμος του τοπικού συνεταιρισμού ΒΙΟΣΥΡ  και   υπήρξε ο «πατέρας» του τυριού  ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ, ενός από τα πιο εκλεκτά και ακριβά Ελληνικά Τυριά. Πρόκειται για ένα ΠΟΠ τυρί μακράς ωρίμανσης που παράγεται μόνο στη Σύρο με την αποκλειστική χρήση αγελαδινού γάλακτος από το νησί αυτό.»

Αιωνία του η μνήμη!!

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμαρχος Αμοργού: «Το μήνυμα Αγάπης και το Αναστάσιμο Φως να πλημμυρίσει τις ζωές όλων» Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Αμοργού κ. Ελ. Καραΐσκου, για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Πασχαλινές ευχές του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά Συνδημότες και επισκέπτες του ευλογημένου νησιού  Ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , οι Πρόεδροι & οι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Τήνος, η Σέριφος και η Κύθνος περιλαμβάνονται στα προγράμματα κρουαζιέρων πολυτελείας για το 2024 Η Τήνος, η Σέριφος και η Κύθνος περιλαμβάνονται στο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μέλανες Νάξου: Έθιμο “Περιφάνες” τη Μεγάλη Παρασκευή και εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στον Κούρο των Μελάνων Πηγή: cyclades24.gr