Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Mykonos Art Festival – Απολογισμός για το Έτος 2023

Mykonos Art Festival – Απολογισμός για το Έτος 2023

Ακόμη ένα καλοκαίρι που το MYKONOS ART FESTIVAL δημιούργησε μια μεγάλη γιορτή με κύριο μέλημα να αναδείξει τη σχέση μεταξύ Τέχνης, Κοινού και Δημόσιου χώρου. Το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι εκθέσεις γλυπτικής και φωτογραφίας, η γαστρονομία και η μουσική παράδοση του νησιού απλώθηκαν για 3 μήνες σε όλο το νησί από τις 30 Ιουνίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά αξιοποιήθηκαν νέοι χώροι, όπως ο περίβολος κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου για την εικαστική  εγκατάσταση της Λυδίας Βενιέρη, με τίτλο «Ο 13ος μήνας -ένα Αφιέρωμα στο Θεό Διόνυσο» και ο προαύλιος χώρος της Μονής του Αϊ- Γιώργη στην Άνω Μερά με την εξαιρετική παράσταση «Tρωάδες» σε σκηνοθεσία της Violet Louise και μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με την Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Εκάβης.

Η επιλογή μας να είναι η Μουσική, η πρωταγωνίστρια τέχνη της επίσημης έναρξης του Mykonos Art Festival 2023 και ο σχεδιασμός ενός μουσικού περιπάτου στα σοκάκια και τις πλατείες της Χώρας, έδωσε τη δυνατότητα στη Διοργάνωση του Φεστιβάλ να αναδείξει σε επτά μουσικές στάσεις, επτά σημαντικά τοπόσημα της Χώρας Μυκόνου.

Το Φεστιβάλ  άνοιξε για δεύτερη χρονιά την Καθολική Εκκλησία της Παναγίας του Ροδαρίου με μια εξαιρετική συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.  

Στο Παλαιόκαστρο, στον υπέροχο κήπο της Σχολής Καλών Τεχνών, στην Πλατεία της Ανω Μεράς και στην Παραλία της Αγίας Άννας του Περρή, όπου ζήσαμε μοναδικές στιγμές και «μικρά θαύματα», όπως η μοναδική, ιστορική για το νησί,  συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου.

Κι αν για φέτος θα έπρεπε  να γιορτάσουμε μια επιτυχημένη επιλογή,  αυτή θα ήταν η επιλογή της Πλατείας της Άνω Μεράς που φιλοξένησε το Open Αir Cinema, την εβδομάδα του Mykonos is… το υπέροχο πανηγύρι  στα Εννιάμερα της Παναγίας στις 22 Αυγούστου με τους Αποσπερίτες  και χορό μέχρι τα ξημερώματα ..

Θα ξεχωρίζαμε ακόμη την  μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη  ζωή και τα τραγούδια της αρχόντισσας του ρεμπέτικου  Σωτηρίας Μπέλου,  την  εικαστική και ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς Θαλασσογραφία σε κήπο  στη Δήλο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός “, το σπάνιο αφιέρωμα στον Μυκονιάτη μουσουργό Γεώργιο Αξιώτη  με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ.

 

Όλο το νησί μια γιορτή! 

 MΟΥΣΙΚΗ 
Στην έναρξη του φεστιβάλ διανύσαμε τη Χώρα ακολουθώντας όλα τα είδη της μουσικής,απο την Jazz της Νέας Ορλεάνης στο Μάνο Χατζιδάκι με το Σύνολο των χάλκινων πνευστών και κρουστών της ΚΟΑ, ακούσαμε κλασσική και θρησκευτική μουσική, ταξιδέψαμε στους δρόμους της Jazz στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το ανανεωμένο Mykonos is μας εδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε  παραδοσιακές μουσικές και ντόπιους νέους μουσικούς. Από τον Γιάννη Ζουγανέλη στον Λευτέρη Σικινιώτη η Πλατεία της Άνω Μεράς έζησε μέρες γλεντιού  και ξεγνοιασιάς.  

Για πρώτη φορά το Mykonos Art Festival ξεκίνησε μια συνεργασία με τα Φεστιβάλ της Νάξου, στον Πύργο Μπαζαίου, και της Πάρου, και απολαύσαμε  ένα μουσικό ταξίδι -γέφυρα μεταξύ της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και της free jazz χάρη στο εξαιρετικό ταλέντο του Πέτρου Κλαμπάνη και την ευαίσθητη φωνή της Αρετής Κετιμέ.

Γλεντήσαμε με τη συμμετοχή σημαντικών λαϊκών τραγουδιστών.
Χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν το γήπεδο στην Άνω Μερά και τραγούδησαν παρέα με τη Νατάσα Θεοδωρίδου και τη Ματούλα Ζαμάνη.

Είχαμε τέλος την τύχη να απολαύσαμε μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά που σφράγισε το φετινό Φεστιβάλ με την παρουσία και τις μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΘΕΑΤΡΟ
 
«Σοφός λογιέται εκείνος που τον πόλεμο αποφεύγει», ακούστηκαν τα λόγια του Ευριπίδη μέσα από την παράσταση των Τρωάδων , με το εξαιρετικό τρίδυμο ηθοποιών και περφόρμερ, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Μια παράσταση που κινήθηκε μεταξύ πολυμεσικής αφήγησης, θεάτρου και οπτικοακουστικής εγκατάστασης που βρήκε  για ιδανικό  σκηνικό τον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού του Αϊ- Γιώργη.

Στο θεατράκι της Λάκκας απολαύσαμε μια μουσική και θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλου. Η  Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις εξαιρετικοί λαϊκοί μουσικοί έστησαν το πάλκο τους και μας  ταξίδεψαν στη ζωή και τα τραγούδια της «Αρχόντισσας του ρεμπέτικου. 

 
 
 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 

Μια εικαστική εγκατάσταση της Λυδίας Βενιέρη εμπνευσμένη απο τις διονυσιακές μυστηριακές γιορτές και αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο, θεός συνδεδεμένος με το νησί της Μυκόνου, κατέλαβε τον περιβάλλοντα εξωτερικό κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυκόνου και ζωντάνεψε με έργα, φώτα και σκιές ένα χώρο που μέχρι χθες προσπερνούσαμε αδιάφορα.

 «Familiar-unfamiliar», υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας  ντόπιων φωτογράφων.
Το Mykonos Art Festival προσκάλεσε ντόπιους ερασιτέχνες και μη φωτογράφους,  να καταθέσουν τη ματιά τους και τις φωτογραφίες τους για τη δική τους Μύκονο, έξω απο την τουριστική ματιά. Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν με επιτυχία σε σημαντικά σημεία- τοπόσημα  της Χώρας και της  Άνω Μεράς κι ένας πρωτότυπος φωτογραφικός περίπατος πέτυχε τον στόχο του: Να προσελκύσει τα βλέμματα ξένων και ντόπιων στην δημιουργική και διαφορετική πλευρά του νησιού και των κατοίκων του.Η πρωτοβουλία αυτή έκλεισε με μια τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιηθηκε στο Γρυπάρειο, με καλεσμένους όλους τους φωτογράφους και παρουσίαση και προβολή των φωτογραφιών τους και με την ευχή να  έχει συνέχεια η εξαιρετική αυτή ιδέα.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΣΙΝΕΜΑ 

Για δεύτερη χρονιά απολαύσαμε σινεμά κάτω από τ΄άστρα με το ΟPEN AIR CINEMA σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival.  Φέτος η μεγάλη οθόνη στήθηκε στην Πλατεία της Άνω Μεράς που γέμισε παιδιά και νέους για να απολαύσουν τον «Εξωγήϊνο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον απίστευτο περφόρμερ ηθοποιό Τζιμ Κάρεϊ στην ταινία «The Truman Show».

 

 
 
 
 
 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 

Το Mykonos Art Festival σε συνεργασία με την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου διοργάνωσαν και φέτος ένα υπαίθριο γλέντι με μαγειρέματα και μουσικές,στο Παλιό Λιμάνι. 

Mαγειρέματα με ανοιχτές φωτιές απο τους “Nomade et Sauvage”, τους γνωστούς και πρωτοπόρους Ηπειρώτες μαγείρους που έστησαν την υπαίθρια κουζίνα τους, άναψαν φωτιές και μας μαγειρέψουν με τοπικά μυκονιάτικα προϊόντα. 

Το γλέντι άναψε με τις μουσικές απο τα Cadinelia, το γνωστό world acoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα και της Εύης Σεϊτανίδου και έκλεισε με την σαμπούνα και το τραγούδι του αγαπημένου μας Μιχάλης Κουνάνη (Μπαμπέλη) και της ζυγιάς του στο τουμπάκι,του Φραντζέσκου  Κοντιζά (Σεληνά).

 
 
 
 
 

 ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΞΙΩΤΗ 

Στην τελευταία του για φέτος εκδήλωση το Mykonos Art Festival σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ τίμησαν ένα σπουδαίο Μυκονιάτη μουσουργό, τον Γεώργιο Αξιώτη.  

Χάρη στον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάστηκε ενα σημαντικό επίτευγμα, πρωτοποριακό για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας.Το διασωθέν συνολικό δημιουργικό έργο του Γεωργίου Αξιώτη ηχογραφήθηκε και εκδόθηκε από τις δισκογραφικές εταιρείες NAXOS και SUBWAYS  σε δύο σπουδαίες δισκογραφικές εκδόσεις με την συμμετοχή και της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών. Ακολούθησε  συναυλία με έργα του Γ. Αξιώτη, με το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ ANIMA.

Το νησί της Μυκόνου, γενέτειρα του μεγάλου μουσουργού  όφειλε μια μεγάλη τιμή στον Μυκονιάτη μουσουργό που φέτος έγινε πραγματικότητα.   

 
 
 
 
 

MYKONOS ART FESTIVAL 2023

Μία διοργάνωση του Π.Α.Κ.Ο. «Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ» και του Δήμου Μυκόνου σε συνεργασία και με την πολύτιμη βοήθεια  της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της ΚΔΕΠΠΑΜ.

 

 
 

Ευχαριστίες:

 
  • Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτό το Φεστιβάλ.
  • Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά για την αμέριστη συμπαράσταση.  
  • Τις Υπηρεσίες  και τους υπαλλήλους του Δήμου, της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.  και του Π.Α.Κ.Ο. «  Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ» για την σημαντική βοήθεια σε όλη την διοργάνωση.

  • Την Λέσχη Γαστρονομίας, τον Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου,  την Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου.

Επίσης ευχαριστούμε: 

  • Την Εφορία Κυκλάδων για την παραχώρηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου. 

  • Την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και την Μονή Παλαιοκάστρου ,

  • Την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
  • Την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Ανδρου-Μυκόνου 
  • Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου.  

  • και  την Αθλητική Ένωση Μυκόνου (ΑΕΜ) για την παραχώρηση  του Γηπέδου της ΄Ανω Μεράς. 

 

 

H Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Ο. Γ. Αξιώτης

Άννα Καμμή

H Καλλιτεχνική Διευθύντρια

‘Ιλια Παπασπύρου

 
 
 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κουφονήσι: Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου Τη Δευτέρα του Πάσχα 6/5 θα πραγματοποιηθεί ημερήσια κρουαζιέρα με την KERRAS...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης: «2 η Εθνολογική Παρουσίαση Παραδοσιακών Φορεσιών» Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από τον Δήμο Θήρας: Με φόντο την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δύο στις 10” η Νάξος – Κυριακή του Πάσχα με χορό, κέφι και τραγούδι! (vid) Την Κυριακή του Πάσχα, οι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;” Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ), ο παγκυκλαδικής εμβέλειας σχηματισμός, που εκπροσωπεί ...