Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Το αίτημα της ΔΕΔΔΗΕ για τοποθέτηση ρυθμιστών τάσης στην Απείρανθο άναψε φωτιές, αλλά ψηφίστηκε ομόφωνα

Νάξος: Το αίτημα της ΔΕΔΔΗΕ για τοποθέτηση ρυθμιστών τάσης στην Απείρανθο άναψε φωτιές, αλλά ψηφίστηκε ομόφωνα

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στη συνεδρίαση της Τρίτης, ήταν το θέμα νούμερο 15 της ημερήσιας διάταξης, το οποίο έλεγε τα εξής: «Έγκριση παραχώρησης χρήσης χώρου εμβαδού 7χ7 μέτρων χωρίς αντάλλαγμα στη ΔΕΔΔΗΕ επί της δημοτικής έκτασης στη θέση «ΚΑΜΠΙ» Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου, για τοποθέτηση ρυθμιστών τάσης».

Ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα εξυπηρετήσει άμεσα τα τρία μικρά νησιά που ανήκουν στον Δήμο, τα Κουφονήσια, την Ηρακλειά και τη Σχοινούσα, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. 

Για το εν λόγω πολύ σημαντικό θέμα, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου συνεδρίασε προ λίγων ημερών, γνωμοδοτώντας αρνητικά.

«Γνωμοδοτούμε αρνητικά για την παραχώρηση του χώρου στη θέση «ΚΑΜΠΙ» για τους παρακάτω λόγους:  

Α) Υπάρξει αυξημένος κίνδυνος, πιθανή εκπομπή ραδιενέργειας, για την υγεία τόσο των ανθρώπων που μετακινούνται από και προς τον οικισμό της Μουτσούνας από την συγκεκριμένη επαρχιακή οδό, όσο και του ζωικού κεφαλαίου μιας και υπάρχει μία μικρή κτηνοτροφική μονάδα σε μικρή απόσταση, από το σημείο που προτείνεται. 

Β) Υπάρχουν σκόπιμα αοριστίες μεταξύ των εγγράφων τόσο για τη θέση, την επιφάνεια, όσο και για το σκοπό που αυτή θα εξυπηρετήσει 

Γ) Τίθεται θέμα αμφισβήτησης όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κάπου εκεί το λόγο πήραν ο Δήμαρχος Νάξου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νάξου, ο κ. Καραμπίνης (από τη νομική υπηρεσία του Δήμου), ο πρόεδρος της κοινότητας Απειράνθου Νανούρης Νικόλαος και τοπικοί σύμβουλοι, ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτού του θέματος.

Όσον αφορά το θέμα της ραδιενέργειας, αυτό που ειπώθηκε είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα θέμα, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τα ζώα, αφού τέτοιου είδους ρυθμιστές τάσης, βρίσκονται ήδη σε κατοικημένες περιοχές, εντός του ιστού της Χώρας Νάξου.

Βέβαια, όπως ήταν λογικό, οι κάτοικοι της κοινότητας Απειράνθου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που ουσιαστικά όμως, αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο.

Αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον για το εν λόγω θέμα και την τοποθέτηση από τη ΔΕΔΔΗΕ ρυθμιστών τάσης στην περιοχή «ΚΑΜΠΙ», ήταν το θέμα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της συγκεκριμένης περιοχής που ζήτησε η ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά από μία πολύωρη συζήτηση, με συνεχόμενες αντεγκλήσεις και διαλόγους σε υψηλούς τόνους, αυτό που προέκυψε ήταν πως ο εν λόγω χώρος βρίσκεται σε Δημοτικό ακίνητο, το οποίο είναι καταχωρημένο στο παλιό κτηματολόγιο της κοινότητας, με συγκεκριμένα όρια και έχει αποτυπωθεί επίσης από τους μηχανικούς του Δήμου. Παράλληλα η απουσία κάποιας δικαστικής ενέργειας για την αμφισβήτηση ιδιοκτησίας του Δήμου, ουσιαστικά έβαλε τέλος στα όποια σενάρια, καταψήφισης του συγκεκριμένου θέματος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε και ο δικηγόρος του κατοίκου που αμφισβητεί την ιδιοκτησία του Δήμου λέγοντας τα εξής: «Αμφισβητούμε ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου σημείου διότι έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας, νόμιμα καταγεγραμμένους στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία. Έχουμε στο Ε9 μας, δηλωμένο από το 1997 και κάθε χρόνο, από πάππου προς πάππου τα συγκεκριμένα σημεία και δίπλα, πολλά στρέμματα εκεί. Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία και σε φάκελο. Ειπώθηκε απ’ όλους ότι το σημείο αυτό είναι δημοτικό. Ναι είναι μέσα στο κτηματολόγιο της Απειράνθου αλλά είναι 800 στρέμματα. Ένα κύκλο έχει κάνει πάνω από το σημείο και ανάμεσα είναι και αυτό. Δεν είναι υπογεγραμμένο σε κανένα υποθηκοφυλακείο, δεν ήταν κανένα συμβολαιογραφικό έγγραφο από το Δήμο, να μας προσκομίσει κάτι. Εμείς λοιπόν αμφισβητούμε ευθέως».

Η δήλωση του δικηγόρου ωστόσο δεν άλλαξε κάτι ως προς την ψήφιση του θέματος.

Άπαντες ψήφισαν θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, της παραχώρησης του χώρου στη ΔΕΔΔΗΕ με μία μικρή εξαίρεση τον κ. Κορρέ, ο οποίος τόνισε πως ψηφίζει «ναι» εφόσον υπάρξει και κάποιο αντίτιμο στην κοινότητα Απειράνθου (εάν και εφόσον είναι εφικτό). 

Ο χώρος θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια. 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Άγιος Αρσένιος: Πλάνα από την εξέλιξη του έργου «Αγωγός μεταφοράς ακαθάρτων Τ. Κ. Σαγκρίου – Βίβλου» Συνεχίζονται με τάχιστους ρυθμούς το έργο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις εν όψει Πάσχα – Τι δήλωσε ο Μιχάλης Κρητικός (vid) Το νησί της Νάξου θα επισκεφθούν πολλοί επισκέπτες, εν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη Μύκονο για συναντήσεις Κατερίνα Γιαννακά και Αντώνης Σέργης Η Κυκλαδίτισσα υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Γιαννακά επισκέπτεται το νησί της Μυκόνου αύριο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Επίσκεψη της υποψήφιας ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου η υποψήφια ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, στο...