Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΤΕ Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ: “Να ματαιωθεί η μετατροπή της Κύθνου σε αιολικό πάρκο”

ΤΕ Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ: “Να ματαιωθεί η μετατροπή της Κύθνου σε αιολικό πάρκο”

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΤΕ Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κύθνο:

Σύμφωνα με τα σχέδια που τέθηκαν στη διαβούλευση προωθείται η δημιουργία αιολικού πάρκου στην Ανατολική και Νότια πλευρά της Κύθνου με 20 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 69 MW σε εταιρεία του ομίλου TOTAL. Το εν λόγω αιολικό πάρκο θα διαθέτει το ρεύμα που θα παράγεται στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Στο σχέδιο προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και 500 μέτρα μακριά από σπίτια. Πέρα από την ίδια την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, προβλέπονται, επίσης, διανοίξεις δρόμων και άλλες βοηθητικές για την εγκατάσταση κατασκευές.

Δεδομένου και του μεγέθους του νησιού σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι πολλαπλές. Πρώτον στην υγεία των κατοίκων λόγω της όχλησης, κατά δεύτερον στην ορνιθοπανίδα του νησιού, στη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. Τρίτον στο περιβάλλον συνολικά, αφού γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών σε αυτό (διανοίξεις, ισοπεδώσεις, θεμελιώσεις) και, τέλος, τα συνοδά έργα θα πλήξουν σοβαρά κομμάτια της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού του νησιού με πρώτο και κύριο τις ξερολιθιές και τη συνολικότερη αισθητική του τοπίου του νησιού.

Να θυμίσουμε οτι από το 2002 με προεδρικό διάταγμα, το νησί έχει κηρυχθεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με μια σειρά υποτιθέμενα μέτρα προστασίας ενώ από το 2015 η τέχνη της ξερολιθιάς έχει ενταχθεί στο Εθνικό ευρετήριο Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και από το 2018 στον αντίστοιχο της UNESCO. Αυτά βέβαια, δεν εμποδίζουν τις «πράσινες μπίζνες».

Η πραγματοποίηση αυτής της «επένδυσης» είναι άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ τη πράσινης μετάβασης και της απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ που με κάθε τρόπο υποστηρίζουν και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Όλοι τους πίνουν νερό στο όνομα της πράσινης οικονομίας που δίνει παχυλές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους και κάνει μαύρη τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον.

Πλέον υπάρχουν πολλά ζωντανά παραδείγματα στη χώρα μας που αποδεικνύουν ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση έχει μόνο αρνητικά για το λαό αφού αφενός υφίσταται την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία του, αφετέρου πληρώνει πολλαπλάσιο το ηλεκτρικό ρεύμα και μέσω των κρατικών επιδοτήσεων που είναι δικά του λεφτά και στους λογαριασμούς του ρεύματος που τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό όποτε κάνουν την εμφάνισή τους.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει είναι  ο οργανωμένος αγώνας και η δράση των κατοίκων με κάθε τρόπο και σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε μαζί σας.

Καλούμε το λαό του νησιού να μην επιτρέψει τη μετατροπή της Κύθνου σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Να μη γίνει το νησί μας βορά στα σχέδια και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αγώνας αυτός πάει χέρι χέρι με την πάλη για: ρεύμα φθηνό για το λαό, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα καύσιμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Έτσι θα  ανοίγεται ο δρόμος  για ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Έτσι μόνο μπορούμε να παλέψουμε και να εξασφαλίσουμε τον όμορφο αυτό τόπο που πήραμε να τον παραδώσουμε όμορφο και στις επόμενες γενιές.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης: «2 η Εθνολογική Παρουσίαση Παραδοσιακών Φορεσιών» Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από τον Δήμο Θήρας: Με φόντο την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δύο στις 10” η Νάξος – Κυριακή του Πάσχα με χορό, κέφι και τραγούδι! (vid) Την Κυριακή του Πάσχα, οι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;” Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ), ο παγκυκλαδικής εμβέλειας σχηματισμός, που εκπροσωπεί ...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Απεργιακό συλλαλητήριο Πρωτομαγιάς και διαμαρτυρία για την αύξηση των Δημοτικών Τελών Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε, με αφορμή το σημερινό...